Kapučino mafini

Poenostavitev, ki se obnese!

Sestavine

– 150 g masla, 3 jajca, 0,5 dl mleka
– 150 g sladkorja v prahu
– zavitek vaniljevega sladkorja
– ščep soli, ščep pecilnega praška
– 300 g pirine moke
– 4 velike žlice sladke smetane
– žlica instant kave
– 16 bonbonov pocket coffee
– stepena sladka smetana
– kakav ali čokolada v prahu za posip

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Penasto umešamo stopljeno maslo in sladkor. Dodamo pecilni prašek, vaniljev sladkor, sol in jajca. Zmešamo.

3. Po žlicah dodajamo 200 g moke in medtem mešamo.

4. Nato, ker bo zmes že nekoliko bolj gosta, segrejemo mleko in v vročem raztopimo žlico instant kave (Miha je uporabil nescafe).

5. Polovico dodamo v zmes, nato spet žlico moke in še preostanek kave ter moko do konca, ves čas mešamo, da nastane lepo gosto testo nežno krem rjave barve oziroma barve kave.

6. Na koncu dodamo še 4 žlice stepene sladke smetane in še enkrat dobro premešamo z mešalnikom.

7. Pripravimo pekač za mafine. V vdolbine damo najprej žlico testa, da prekrije dno, nanj položimo bonbon pocket coffee in nato celega prekrijemo s testom.

8. Postopek ponavljamo za 16 modelč¬kov. Postavimo v pečico in pečemo 20 minut, da mafini lepo zadišijo in so čvrsti (Miha peče na najnižjem vodilu, če pečete višje, nekoliko manj časa oz. odvisno tudi od pečice).

9. Ohladimo jih, dekoriramo s sladko smetano (naredimo krog od zunaj v sredino, da dobimo iz ptičje perspektive sliko kavne penice), za konec potresemo s kakavom oziroma čokolado v prahu (kar je komu ljubše) kot pravi kapučino.

Koristen nasvet: »Zraven seveda sodi kava. Recimo capuccino z medom, ki paše v teh zimskih dneh, predlagala pa mi ga je kolegica iz Bolgarije. Je pa za bolj sladkosnedne. Pripravimo espresso, v vročem mleku, ki mu ga dodajamo (tretjina skodelice), pa raztopimo žlico medu. Nato naredimo še mlečno peno (tretjina skodelice) in posujemo s kakavom oz. čokolado v prahu. Na enak način lahko pripravimo belo kavo ali latte macchiato,« priporoča Miha Pongrac.
Poizkusite še: Dvojna čokoladna torta s praženimi lešniki

Recept: Miha Pongrac
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana