Odprta Kuhinja

Klasična sladka bučna pita

A+   A-
Poigrajte se z dodatki: bučni pire je nevtralen in hvaležen »poligon«.


Sestavine


Testo
- 1/4 kg moke (pšenične, pirine, kamutove, enozrnične)
- 50 g medu nevtralnega okusa (ali sladkorja)
- 125 g koščkov hladnega masla
- jajce, 2 žlici hladne vode

Nadev
- 3 jajca, 100 g medu (ali sladkorja)
- 1/2 kg (pasirane) skute
- 3 žlice moke (pšenične, pirine, kamutove, enozrnične)
- 350 g bučnega pireja

Preliv
- ¼ l kisle smetane
- 10 listkov stevije in 20 listkov citronke (ali 2 žlici sladkorja)
- po želji: 70 g čokolade, narezane na koščke, nastrgana lupina 1 bio pomaranče

Priprava


1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

2. Model za torte s snemljivim obodom premera 26 do 28 cm namastimo.

3. Iz moke, medu, masla, jajca, ščepca soli in po potrebi vode na hitro oblikujemo testo. Ne gnetemo, kepo zavijemo v folijo in postavimo na hladno za pol ure.

4. Nadev: jajca z medom penasto vmešamo. Dodamo skuto in moko ter dobro premešamo, na koncu vmešamo še bučni pire.

5. Testo na foliji za živila razvaljamo in ga s folijo navzdol položimo na narobe obrnjen pekač, nato ga obrnemo nad model, v katerem bomo pekli. Tako testo pade vanj. Robove poravnamo in odvečno testo odrežemo.

6. Nadev zlijemo na testo in posujemo s koščki čokolade. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut.

7. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem (ali s stevijo s citronko) in prelijemo po piti. Postavimo nazaj v pečico za 5 minut.

8. Pito pustimo v modelu 12 ur (če le utegnemo), najbolje v hladilniku, in šele nato vzamemo iz modela. Okusi se lepo povežejo.

Namig: Nadevu lahko dodamo suhe brusnice ali drnulje. Sladko-kisla kombinacija je pri bučah zelo všečna. Za pire vzemite muškatno bučo, še bolje pa bučo z mokastim mesom, kot je hokaido.


Recept: Mateja Reš
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar

Preberite še: Načrtovani prigrizki telo navadijo reda
Datum Objave: 18.9.2018 ob 17:09

Več iz te teme:

z vrtajesenbučebučabučna pitana vrtu

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja