Odprta Kuhinja

Kostanjevo-čokoladna pita

A+   A-
Kostanj obožuje čokolado, mi pa tudi!


Sestavine za pekač premera 23 cm


Testo
- 220 g moke, 2 žlički kakava v prahu, žlička sladkorja v prahu
- 110 g hladnega masla (narezano na koščke)
- 4 žlice hladne vode (ali več po potrebi)

Nadev
- 230 g kostanjevega pireja
- 2 žlici sladkorja v prahu, 2 jajci, 2 žlici ruma
- 1,5 dl sladke smetane, 100 g temne čokolade

Priprava


1. Ročno zmešamo (ali v samostoječem mešalniku) moko, kakav, sladkor v prahu in hladno maslo. Dodamo še vodo in na hitro ugnetemo testo.

2. Zavijemo ga v prozorno foliijo in pustimo v hladilniku počivati pol ure.

3.Pečico vključimo na 175 stopinj Celzija.

4. Spočito testo razvaljamo, ga položimo v pekač, večkrat prebodemo in po vrhu pokrijemo s papirjem za peko. Nanj nasujemo suhi fižol in pečemo v pečici približno 15 minut. Nato fižol skupaj s papirjem odstranimo in testo pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pripravimo nadev.

5. Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo temno čokolado.

6. V posebni posodi zmešamo kostanjev pire, sladkor v prahu, jajci in rum. Dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Vlijemo na prej pečeno testo in vse skupaj vrnemo v pečico še za 20 minut. Pečeno ohladimo in ponudimo. Zraven se poda tudi stepena sladka smetana.
Namig: Peka s suhim fižolom se imenuje slepa peka ali peka brez nadeva. Tako se nam testo med peko ne napihne.

In še: Če boste uporabili kupljen kostanjev pire, je največkrat že sladkan, zato dodatni sladkor izpustite.

Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija in recept: Ana Bulat
Datum Objave: 8.11.2018 ob 09:11

Več iz te teme:

čokoladapitakostanj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja