Odprta Kuhinja

Kremna cvetačna juha s parmezanom

Odpri galerijo
A+   A-
Harmonija okusov v belem.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine


- srednje velika cvetača ali vrečka zamrznjene
- sol, poper, muškatni orešček
- 2 dl mleka
- 100 g parmezana

Priprava


1. Cvetačo očistimo in razrežemo na posamezna socvetja. Trša stebla in lepše liste prav tako narežemo in stresemo v lonec, da bodo juhi dali krepak okus. Pristavimo, prilijemo toliko vode, da vse prekrije, začinimo s poprom, soljo, muškatnim oreščkom in kuhamo do mehkega, približno 10 minut.

2. Nazadnje prilijemo mleko, znova zavremo, nato od­stavimo in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po potrebi razredčimo z vodo.

3. Parmezan naribamo in ga vmešamo v juho, da se raztopi. Po juhi ponudimo popečeno polento z gobicami in veliko skledo sezonske solate iz endivije, radiča in skodelice kuhanega fižola.
Različica: Mleku se v juhi lahko povsem izognemo ali jo naredimo še krepkejšega okusa z dodano sladko smetano. Tudi vodo lahko nadomestimo z jušno osnovo, zaradi katere bo jed prav kraljevskega okusa.

Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej.

Nasvet: Uporabite muškatni orešček, ki ga nastrgate kar v juho. Prah muškatnega oreščka iz vrečke je le bled približek prave arome.

Poizkusite še: Šest koristnih nasvetov za kuhanje riža

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 18.1.2019 ob 11:01

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhaparmezancvetača

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.