Odprta Kuhinja

Krepčilna in blagodejna prežganka

Odpri galerijo
A+   A-
Nežna juhica, ki še kako tekne želodcu.



Čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine


- žlica masla
- 2 žlici moke
- sol, mleta kumina
- voda
- 2 jajci

Priprava


1. V loncu previdno raztopimo maslo in ga potresemo z moko. Z metlico pomešamo in nad šibkim ognjem svetlo do blago rjavo popražimo.

2. Zdaj počasi prilivamo vodo, približno 1,5 litra, dobro mešamo z metlico in počakamo, da zavre.

3. Juho začinimo s soljo in kumino. Kuhamo 5 minut.

4. Posebej v posodici razžvrkljamo jajci in ju med mešanjem z metlico vlivamo v vrelo juho. Kuhamo še dve minuti.

5. Po juhi ponudimo krompirjev pire in omako iz špinače ter solato iz kuhane govedine ali fižola z avokadom.
Različica: Juho začinite še s svežimi sesekljanimi zelišči (drobnjakom, koprom, peteršiljem, krebuljico, majaronom). Za krepkejši in žlahten okus namesto vode uporabite jušno osnovo (zelenjavno, kostno) ali pravo mesno juho.

Naredimo vnaprej: Juha je skuhana na tiktak, ampak, seveda, odlična je tudi pogreta naslednji dan.

Ali veste: Da prežganka pomaga pri raznih prebavnih težavah, zlasti pri driski? Zame je prežganka nežna in dišeča juhica, ki poboža trebušček malim in velikim.

Preberite še: Čokoladni namaz

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 3.1.2019 ob 08:01

Več iz te teme:

kosilojuhaprežganka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.