Krepčilna in blagodejna prežganka

Nežna juhica, ki še kako tekne želodcu.

Čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– žlica masla
– 2 žlici moke
– sol, mleta kumina
– voda
– 2 jajci

Priprava

1. V loncu previdno raztopimo maslo in ga potresemo z moko. Z metlico pomešamo in nad šibkim ognjem svetlo do blago rjavo popražimo.

2. Zdaj počasi prilivamo vodo, približno 1,5 litra, dobro mešamo z metlico in počakamo, da zavre.

3. Juho začinimo s soljo in kumino. Kuhamo 5 minut.

4. Posebej v posodici razžvrkljamo jajci in ju med mešanjem z metlico vlivamo v vrelo juho. Kuhamo še dve minuti.

5. Po juhi ponudimo krompirjev pire in omako iz špinače ter solato iz kuhane govedine ali fižola z avokadom.

Različica: Juho začinite še s svežimi sesekljanimi zelišči (drobnjakom, koprom, peteršiljem, krebuljico, majaronom). Za krepkejši in žlahten okus namesto vode uporabite jušno osnovo (zelenjavno, kostno) ali pravo mesno juho.
Naredimo vnaprej: Juha je skuhana na tiktak, ampak, seveda, odlična je tudi pogreta naslednji dan.
Ali veste: Da prežganka pomaga pri raznih prebavnih težavah, zlasti pri driski? Zame je prežganka nežna in dišeča juhica, ki poboža trebušček malim in velikim.
Preberite še: Čokoladni namaz

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana