Odprta Kuhinja

Krhki in vabljivi piškoti

Odpri galerijo
A+   A-
Sestavine za veliko piškotov!

 

 

Sestavine


- po 150 g moke iz enozrnice, rjavega kristalnega sladkorja in lešnikov
- po pol žličke mletega cimeta in vanilje v prahu
- poravnana žlička bio pecilnega praška
- 150 bio margarine

 

 

 

Priprava


1. Lešnike zmeljemo v strojčku, da so rahli in puhasti.

2. V kavnem mlinčku zmeljemo sladkor v sladkorni prah.

3. Zmešamo sestavine za testo: najboljša izbira je moka iz enozrnice, ki ima poln, oreščkast okus in je malo rumenkasta. Podobna je moka iz kamuta. Seveda bodo piškoti odlični tudi iz gladke bele pšenične moke.

4. V večji skledi zmešamo moko, sladkor v prahu, mlete lešnike, začimbe in pecilni.

5. Narežemo margarino in pognetemo s prsti, da nastanejo drobtine. Šele nato ugnetemo testo. Po potrebi dodamo eno do največ štiri žlice hladne vode, kar bo odvisno od margarine; nekatere so zelo mehke in vode sploh ne bo treba dodajati.

6.Testo naj počiva na hladnem dve uri. Lepo gnetljivo testo razvaljamo na pomokani površini in iz njega izrezujemo poljubne oblike z modelčki za piškote. Ni treba razvaljati vsega hkrati, lahko delamo postopoma. Izrezane piškote zlagamo na nizek pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo sproti, zato si pripravimo vsaj dva pekača.

7. Pečica naj bo ogreta na 170 stopinj, pečemo približno 11 minut oziroma toliko, da se spodnja stran piškotov čisto malo obarva. Vroči piškoti so zelo drobljivi, zato jih pobiramo s pekača, ko se vsaj malo ohladijo.

Fototgrafija: Hana Splichal

 

 

Preberite še: Brez jajc - mafini z banano in makom

 

Datum Objave: 11.12.2017 ob 08:12

Več iz te teme:

piškotipekapraznikikrhki

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja