Krompirjeva zloženka s klobaso

Slastna slovenska musaka.

Priprava: 20 minut, čas peke: 30 minut.

Sestavine

– 1,5 kg krompirja, čebula
– 2 para klobas za kuhanje
– 2 jajci, 2 dl sladke smetane
– 100–150 g poltrdega sira
– žlica oljčnega olja, sol, poper
– šetraj, timijan, origano, bazilika, rožmarin, majaron

Priprava

1. Najprej v kozico nalijemo malo vode, damo vanjo klobase in pristavimo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo pokrito 10 minut.

2. Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Stresemo ga v nov lonec, prilijemo vodo, ki naj vse pokrije, solimo, pristavimo, zavremo in kuhamo 3–5 minut, da se krompir zmehča, a še ostane čvrst.

3. Čebulo očistimo, drobno narežemo in v ponvi svetlo prepražimo. Začinimo z naštetimi začimbami.

4. Klobase vzamemo iz vode, jih narežemo na tanka kolesca ali še bolje na manjše kose, da bomo pečeno zloženko lažje narezali.

5. Pekač namastimo. V plasteh naložimo krompir, praženo čebulo, klobase. Na vrhu naj bo krompir.

6. Posebej v skodelici zmešamo jajci in smetano, solimo. To enakomerno prelijemo po krompirju, pokrijemo z listom papirja za peko, postavimo v pečico in pečemo 20 minut. Potem papir odstranimo, zloženko obložimo z rezinami sira in pečemo še 10 minut.

7. Ponudimo ob skledi solate iz kuhanega pora.

Ali veste: Da vsaka klobasa za kuhanje ni zares kranjska? Ampak za to jed lahko uporabite katerokoli, ne le takšne s certifikatom po točno določeni recepturi.
Naredimo vnaprej: Predlagam, da si vse vnaprej naložite v model in shranite v hladilnik. Naslednji dan prelijte in specite. Da bi spekli vnaprej? Raje ne.
Priporočamo še: Danes za kosilo: grška musaka z jajčevci
 Fotografija: Krištof Koman
Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana