Odprta Kuhinja

Leča s hruško, sirom in radičem

A+   A-
Ker obožujem uravnotežene sladko-slane kombinacije.


Sestavine


- 250 g zelene leče
- 120 g pora
- 2 stroka česna
- cela hruška
- 500 ml vode
- 200 g trdega sira (mi smo uporabili grški sir graviera, lahko tudi čedar, grojer, nanoški sir)
- 3 glavice belgijskega radiča (lahko tudi pravi treviški radič)
- sol, oljčno olje
- sveži peteršilj in meta
- balzamični kis
- sok limone po želji

Priprava


1. Por operemo, osušimo in na drobno nasekljamo. Tudi česen olupimo in na drobno nasekljamo. Vse skupaj prepražimo na oljčnem olju. Dodamo suho lečo in zalijemo z vročo vodo. Kuhamo približno 20 minut oziroma toliko, da je leča mehka. Na koncu lečo solimo po okusu. Lečo prestavimo v hladno posodo, da se nekoliko ohladi.

2. Ko se leča kuha, olupimo hruško, razrežemo na centimeter debele krhlje in premažemo z oljčnim oljem. Tudi radič prerežemo na polovico in ga premažemo z oljem. Sir narežemo na slab centimeter debele rezine. Če ima trdo skorjo, jo pustimo, saj se bo med peko lepo zmehčala.

3. Vse sestavine položimo na vročo žar ploščo in pečemo nekaj minut, da dobimo hrustljavo, zlato rjavo skorjico.

4. Lečo prestavimo na servirni krožnik in jo obložimo s hruško, sirom in radičem. Nekoliko še pokapamo z dobrim oljčnim oljem, po želji dodamo limonov sok in nekaj kapljic balzamičnega kisa.

5. Posujemo še z nasekljanim peteršiljem in meto. Toplo prilogo postrežemo k pečenemu mesu.
Preberite še: Zakaj je leča tako priročna stročnica?

Recept: Saša Drobnič Škerjanec
Fotografije: Jagababa.si
Datum Objave: 3.12.2021 ob 09:12

Več iz te teme:

sirlečahruškaradič

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja