Odprta Kuhinja

Lečni kari s čičerko

Odpri galerijo
A+   A-
Pripravljen, kot bi mignil, še hitreje pa, če uporabimo vnaprej kuhano zelenjavo (vloženo).


Sestavine


- žlica olja, čebula, 5 strokov česna, 3 korenčki
- žlica dvojnega paradižnikovega koncentrata
- 2 pločevinki (800 g) paradižnika v koščkih
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
- pločevinka (400 g) kuhane rjave leče
- pločevinka (400 g) kuhane čičerke
- 200 ml kokosovega mleka
- začimbe: česen v prahu, ingver, kurkuma, kajenski poper, sol, poper, mešanica za kari, peteršilj

Priprava


1. Čebulo, česen in korenček olupimo in drobno sesekljamo.

2. V posodi segrejemo žlico olja in popražimo sesekljano čebulo, česen in korenček, da se vse zmehča. Nato zelenjavo potisnemo ob rob posode, na sredino pa dodamo začimbe, na hitro popražimo in premešamo z zelenjavo.

3. Spet naredimo prostor na sredini in tokrat popražimo paradižnikov koncentrat, da potemni, nato pa vse skupaj premešamo in zalijemo s paradižniki. Dolijemo še 2 dl zelenjavne jušne osnove, solimo in popramo po okusu ter na šibkem ognju počasi kuhamo 20–30 minut.

4. Ko se omaka zgosti, dodamo še kuhano rjavo lečo, kuhano čičerko, kokosovo mleko in peteršilj, dobro premešamo in pokuhamo še 5 minut, da se okusi povežejo.

5. Postrežemo s kuhanim rižem.
Namig: Čičerkina voda – ki se ji reče tudi akvafaba – se lahko uporabi kot nadomestek beljakov, čeprav potrebuje več časa, da se temeljito stepe v sneg. Midva sva se že poigrala z veganskimi vetrci, vendar nimava še pravega recepta, ki bi ga lahko delila. A na spletu je tega že ogromno. Uporabna pa ni samo voda čičerke, temveč večine vloženih stročnic, čeprav ima čičerkina najmilejši okus. Uporabi se lahko na številne načine, npr. za pavlovo, vegansko majonezo, umešana »jajca«, penice marshmallow, čokoladni mousse in še in še. Da se izognemo morebitnim kovinam iz konzerv, priporočava čičerko iz steklenega kozarca.

Priporočamo: Najboljša čokoladna torta s kremnim sirom

Recept in fotografija: Vibrant plate
Datum Objave: 28.11.2018 ob 08:11

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicekaričičerika

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja