Lepljive piščančje nogice

Recept iz otroške kuharske knjige.

Priprava: 25 minut; čas peke: 45 minut.

Sestavine

– 4 piščančja bedra
– 2 žlički balzamičnega kisa
– 4 žlice sojine omake
– 4 žlice medu
– 2 stroka česna
– svež ali suh ingver

Priprava

1. Česen drobno sesekljamo in stresemo v posodo. Dodamo kis, med, sojino omako, nastrgamo za dobro žličko ingverja in krepko premešamo. To je marinada.

2. Potem bedra v sklepu prerežemo na pol in v vsak kos z nožem naredimo več zarez, da bo meso bolj marinirano in hitreje pečeno. Meso položimo v pekač, popopramo in povsem prelijemo z marinado. Postavimo v hladilnik za 20 minut.

3. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo približno 45 minut. Med peko bedra večkrat obrnemo.

4. Sladko-kislo pečeno meso ponudimo s kuhanim rižem basmati in vloženo rdečo peso.

Opomba: Soliti praviloma ni treba, ker je slana že sojina omaka.
Koristen nasvet: Meso bo okusnejše in polnejšega okusa, če ga boste marinirali čez noč.
Ali veste: Kako razkosati bedro piščanca na dva dela? Najprej bedro s kožno stranjo položite na desko. Na tej strani zdaj opazite več belih lis maščobe v isti smeri in eno, krajšo, ki leži prečno na druge, nekako na polovici bedra. Tam je sklep, kjer rahlo zarežite. Ko zadenete sklep, primite spodnji del bedra (kračo), malce zasukajte navzven, da kost skoči iz sklepa, ter dokončno razrežite na kračo in zgornji del bedra.
Poizkusite še: Špargljeva pita s slanino

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana