Limonova marmelada

Limonovo marmelado lahko ponudimo ob popečenem kruhu in maslu ob čaju ali uporabimo kot nadev za piškote, rulado, kreme, sladoled in torte.

Sestavine

– 830 g limon (430 g očiščene sredice)
– 300 g nektarin z belo, nežno rožnato sredico
– 10 cvetov sivke
– strok vanilje ali vanilja v prahu
– 400 g želirnega sladkorja (2:1)

Priprava

1. Nektarine narežemo na manjše koščke. Limone olupimo in natančno odstranimo belo kožico (sicer bo džem grenak), nato jih razpolovimo in narahlo stisnemo sok, da lahko odstranimo peške.

2. V kozico zlijemo sok in dodamo preostalo limono ter nektarine in začnemo kuhati; približno 10–15 minut, da se nektarine in limone zmehčajo, nato dodamo želirni sladkor, osmukano sivko in vaniljo ter med nenehnim mešanjem kuhamo približno 15 minut.

3. Naredimo želirni preizkus, tako da žličko marmelade kanemo na mrzel krožnik: če se strdi, je džem pripravljen. Nalijemo v kozarce, zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladi.

Besedilo: Mirjam Grilc
Fotografije: Krištof Grilc

Preverite še: Marelična marmelada in močvirski oslad

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana