Odprta Kuhinja

Maslena leča

A+   A-
Dal makhani. Krepko zimsko gretje bo to.


Sestavine


- 220 g črne leče
- 80 g rjavega fižola
- 6 strokov česna
- večja čebula
- svež ingver
- olje
- 2 zrela paradižnika ali 240 ml paradižnikove omake
- 2 žlici mletega koriandra
- žlička mletega kumina
- četrt do pol žličke mletega čilija
- pol žličke asafoetide (smolnati kristali, običajno mleti s triplatom)
- žlica garam masale
- sol
- približno 50 g namočenih indijskih oreščkov
- pol žličke limonovega soka

Priprava


1. Čez noč, najmanj pa za šest ur, ločeno namočimo lečo in rjav fižol ter ju nato ločeno tudi skuhamo brez soli do mehkega. Ko stisnemo zrno leče ali fižola, naj bo res masleno mehko.

2. V večji ponvi na olju prepražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo tri nasekljane stroke česna in fino nasekljan ingver ter popražimo.
Nato damo v ponev narezan paradižnik in vse začimbe ter osnovo kuhamo približno 5 minut. Dodamo kuhan fižol in lečo. Nekaj tekočine ne moti, odvečno pa odlijemo in zalivamo med kuhanjem po potrebi.

3. Dal kuhljamo še kakšnih 15 minut pri blagi temperaturi.

4. Medtem približno četrtino dala in polovico namočenih indijskih oreščkov ter tri stroke česna zmeljemo in vrnemo v ponev.

5. Preostanek indijskih oreščkov zmeljemo z žlico vroče vode in zrncem soli ter pol žličke limonovega soka, da nastane veganska smetana, ki jo narahlo vmešamo v dal pred serviranjem, tako da se poznajo spirale.
Namig: Gostota dala je težko opisljiva; naj ne bo podoben juhi, ne pa tako gost kot pire, nekje vmes.

Priporočamo: Kako skuhamo ajdove žgance

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 18.12.2018 ob 07:12

Več iz te teme:

brezmesne jedileča

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja