Merookiji – novi piškoti Nigelle Lawson

Žvečljivi, pa tudi hrustljavi in čokoladni.

BBC je nedavno razveselil ljubitelje kuharice Nigelle Lawson in ji dodelil novo kuharsko oddajo At My Table v šestih delih. Angleži lahko tako že ves december kuhajo po njenih novih enostavnih receptih. Še poseben odmev pa se je razlegel med in po božični oddaji, v kateri je kulinarična kraljica prepričala z receptom za nove piškote, zaradi katerih so jo mediji od navdušenja poimenovali kar praznična vila.

Ime piškotov je zloženo iz besede meringue (beljakovi meringi) in cookie (piškoti), Nigella pa jim pravi tudi pozabljeni piškoti, saj niso pečeni, temveč jih zapremo v vročo pečico, ki jo nemudoma ugasnemo, nato pa čez noč pozabimo nanje.

Na portalu BBC smo našli tudi recept in kot boste lahko preizkusili, so to resnično enostavni piškotki, ki bodo po vsej verjetnosti očarali marsikoga izmed vas. Mi se bomo peke lotili še danes, če pa boste recept testirali tudi vi, nam le javite, kakšni se vam zdijo.

Sestavine

– 2 beljaka sobne temperature
– ščepec drobno mlete morske soli
– 100 g sladkorja v prahu
– 1 žlička koruznega škroba
– 1 žlička kisa
– ¼ žličke kardamoma v prahu
– 75 g čokoladnih kapljic
– 75 g nasekljanih pistacij

Priprava

1. Pečico segrejte na 180 stopinj, pekač pa obložite s peki papirjem.

2. Beljake in sol stepite v sneg, a ne pretrd. Nared je, ko metlice obrnete, sneg pa tvori mehke (upognjene) vršičke. Dodajte še sladkor in stepajte toliko časa, da masa postane čvrsta in svetleča.

3. Ročno primešajte še koruzni škrob, kis in kardamom. Na koncu nežno umešajte še čokolado in večino pistacije.

4. Z žlico oblikujte kupčke in jih na pripravljen pekač polagajte v razmaku 4 do 5 centimetrov. Posujte jih s preostalimi nasekljanimi pistacijami.

5. Piškote položite v pečico, zaprite vratca in jo takoj ugasnite. Merookiji naj v pečici ostanejo čez noč.

Naslovna fotografija: Youtube

Poskusite še: Amaretto potica

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana