Odprta Kuhinja

Na debeli četrtek si privoščimo ocvirkovko

Odpri galerijo
A+   A-
Danes je dan, ko se pust uradno začne. Predvsem v kulinaričnem smislu, kajti velja, da se moramo v tem času kar desetkrat najesti.



Debeli četrtek naznanja začetek pusta, zato se spodobi, da si pripravimo nekaj mastnega. Izročilo pravi, da ta dan godujejo debeluhi, torej mi vsi, ki bomo mize, kot so to počeli včasih, obložili z mastnimi dobrotami. In kaj je boljšega od domače kvašene potice, v kateri se skrivajo debeli, po možnosti ročno narezani ocvirki?

Sestavine
(po receptu Marije Knafelj)


Testo
- 50 dag moke, polnovredne ali tip 1100
- 2 jajci
- kvasec (1/2 kocke kvasa, žlica sladkorja, mlačna voda)
- mlačna voda, oplemenitena z 2–3 žlicami mleka
- 5 dag masla ali masti

Nadev
- 20 dag drobno zmletih ocvirkov
- glavica česna
- vsaj 2 pesti peteršilja
- 20 dag skute
- 3 žlice kisle smetane
- 1 jajce
- poper

Priprava


1. Nadev naredimo iz ocvirkov, strtega česna, nasekljanega peteršilja, skute, kisle smetane, popra in jajca.

2. Po tri četrt ure, ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na pomokanem toplem prtu. Namažemo z nadevom, zvijemo in zvitek takoj prebodemo z vilicami. Nato naj vzhaja dobre pol ure.

3. Preden ga damo v pečico, ga prebodemo še enkrat.

4. Pečico segrejemo na 170 stopinj, ocvirkovka naj se peče 50 minut.
Priporočamo še: Najboljše miške

Fotografija: Igor Zaplatil
Datum Objave: 11.2.2021 ob 09:02

Več iz te teme:

ocvirkovkapustndebeli četrtek

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja