Najboljši paradižnikov šugo

Recept za paradižnikov shranek, ki ga iščete.

Nežen in blag, da se bo lepo povezal z vsem, kar boste kuhali.

Sestavine

– 15 kg zrelega mesnatega paradižnika
– tri večje sladke čebule (srebrnjak)
– tri paprike
– šopek peteršilja
– zeleni del zelene
– pest bazilike
– pest origana
– kozarec oljčnega olja
– sladkor, sol

Priprava

1. Paradižnik blanširamo v kropu (samo toliko, da kožica popoka). Z ročno pasirko ga pretlačimo. Vmes pripravimo zelenjavo. Operemo jo, čebulo in papriko narežemo na trakove.

2. V večjem loncu segrejemo oljčno olje in čebulo in papriko nežno prepražimo. Ko se razpustita, dodamo zeleni del zelene in peteršilj (v kosu, ne nasekljano).

3. Prilijemo paradižnikovo tekočino in brez pokrovke na srednje močnem ognju dušimo dve do tri ure, oziroma dokler se tekočina ne zgosti. Po potrebi dodamo sladkor (odvisno od kislosti paradižnika) in solimo.

4. Lističe sveže bazilike in osmukan origano dodamo pol ure pred koncem.

5. Omako prelijemo v ogrete kozarce in jih za eno uro damo v pečico, segreto na 90 ºC.

Priporočamo še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak

Recept: Klemen Košir
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana