Najboljši recepti naših bralcev: ribe

Kaj ste nam pripravili tokrat?

Našo mesečno akcijo OK recept izkoriščamo, da vas še enkrat spomnimo na čudovito kuharsko tehniko: peko v papirnatem paketku, škrniclju, papillotu imenovanem po francosko in cartoccio po italijansko. Hrana se zduši v lastnih sokovih, »posodo« zabrišete v smeti in je. Če to ni praktično!

V predzadnjem dejanju naše dolgoletne mesečne akcije Ok recept smo se posvetili ribam, kajti te večina najbolj povezuje s poletjem, vsaj na morju si jih zagotovo privoščimo. Največ receptov smo dobili na temo nam še posebno ljube vrste: sardelic. Nič kaj težko nam ni bilo izbirati med njimi: sardele so cenovno dostopne, zdrave, niso farmske, edina težava je bila v tem, da smo se vaše predloge lotili preverjati prav v času polne lune – ko svežih domačih sardelic v ribarnicah običajno ni. Je presvetlo na morju in ne priplavajo pod ribiške luči, je skomignila z rameni prodajalka v ribarnici – in nam prodala nekaj italijanskih, z apologetskim pojasnilom, da so te ponavadi bolj zdelane, ker pri njih lovijo na druge načine, pri katerih svetloba ni pomembna.

Brancin v škrniclju

Ni maček v žaklju: tu ne bo nobenih presenečenj. Odličen predlog, za prvo mesto. Potrebujete še dva lista peki papirja in vrvico. 1. mesto za Heleno Hribar Terpin.

Sestavine

– 2 večja fileja brancina
– 1 dl kakovostnega oljčnega olja
– manjša bučka
– kos manjšega pora (samo beli del!)
– 1 dl belega vina, sok 1 limone
– nekaj češnjevih paradižnikov
– 2 srednje velika korenčka
– 2 stroka česna, sol, poper
– 2 vejici rožmarina

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Pripravimo si liste peki papirja.

3. Na peki papir najprej položimo file brancina, posolimo in popramo in poškropimo z limonovim sokom. Zelen­javo narežemo na tanke kolobarje in palčke in jo dodamo ribi. Dodamo še česen, čez pa položimo rožmarinovo vejico. Vse skupaj zalijemo z vinom in oljem ter še enkrat popramo in posolimo.

4. Konce peki papirja dvignemo in jih tesno zavežemo s kuhinjsko vrvico (ampak ne prenizko, tik nad zelenjavo, ker hočemo, da para kroži).

5. Tako pripravljene škrniceljčke prestavimo na pekač in damo v ogreto pečico za 25 do 30 minut.

Namig: Pri pripravi pod peki papir položimo globok krožnik kot pomoč, da vino in olje ne stečeta po delovni površini. In še: zraven super pašeta na grilu popečen kruh in suho belo vino, ki je ostalo od kuhanja (dobro izberite :).

Koruzna pica s sardelami in slanino

2. mesto za Marijo Šalehar.

Sestavine

– 25 dag koruznega zdroba
– voda, sol, poper
– 20 dag paradižnikove polpe
– žlička sesekljanega rožmarina
– 20 dag očiščenih sardel
– 10 dag mesnate slanine
– pest češnjevih paradižnikov
– 15 dag mocarele
– malo kaper, listi bazilike
– olje za premaz pekača

Priprava

1. Skuhamo gosto polento po navodilih proizvajalca. Kuhano stresemo v okrogel pekač premera 26 cm, premazan z oljem, in enakomerno poravnamo. Pustimo, da se ohladi in strdi.

2. Paradižnikov pire zmešamo z drobno sesekljanim rožmarinom, soljo in poprom. Premažemo po strjeni polenti.

3. Osušene sardele razporedimo po paradižniku in prekrijemo s slanino. Vmes razporedimo polovičke češnjevih paradižnikov, kapre in narezano mocarelo.

4. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija, 15–20 minut.

Dušene sardele

3. mesto. Skoraj sardele na buzaro. Bravo, Marko Jović.

Sestavine

– 1 kg sardel (ali večjih sardonov)
– 1 limona
– 3 stroki česna, šopek peteršilja
– 0,75 dl oljčnega olja
– za pripravo še pest soli in nekaj kock leda (neobvezno)

Priprava

1. V približno liter vode vržemo dobro pest soli in pomešamo, da se stopi.

2. Dodamo še led, da dobimo ledeno mrzlo slanico.

3. Sardelam na grobo odstranimo luske, odrežemo glavo in odstranimo drobovje.

4. Sproti jih mečemo v ledeno slanico, kjer jih pustimo 15 minut. Potem jim z nohti odstranimo še preostale luske in zložimo na krožnik.

5. Na oljčnem olju na hitro prepražimo narezan česen, dodamo peteršilj, sardele in sok limone. Ne dodajamo soli, ker so se sardele nasolile že v slanici. Narahlo pomešamo, pokrijemo in povečamo ogenj.

6. Takoj ko začne iz posode uhajati para, odstavimo in pustimo 10–15 minut. (Ne odkrivamo pokrovke – to je zelo pomembno. Sardele se v tem času zdušijo do konca in spustijo slasten sok.)

7. Jemo z rokami in v omako pomakamo francosko štruco.

Še nekaj nasvetov: Sardele so najboljše od maja do septembra, pozimi so puste in za ta recept niso primerne. Sardela je riba, ki se ji kakovost po ulovu hitro slabša, zato ne kupujmo včerajšnjih (ali očiščenih) in jih čim prej po nakupu očistimo in nasolimo v ledeni slanici. Potem lahko čakajo do večera v hladilniku. Ne pretiravajte z limono, ne sme prevladati nad okusom ribe. Če ste v dvomih, je raje dajte manj kot več. Enako velja za česen.

Njoki s sardelami

4. mesto za Dominiko Novak Pihler

Sestavine

– 0,5 kg svežih sardel, koruzna moka
– 2 žlički sesekljanih kaper
– 2 žlici sesekljanih oljk
– rastlinsko olje, oljčno olje
– pločevinka pelatov
– peteršilj, strok česna
– 500 g dobrih njokov

Priprava

1. Sardelam odstranimo glavo in glavno kost, tako da dobimo lepe kose brez kosti (metuljčke). Povaljamo jih v koruzni moki in ocvremo na olju.

2. Ko končamo, ponev obrišemo, vlijemo približno 0,5 dl olja, nato na hitro prepražimo drobno sesekljan česen in šopek nasekljanega peteršilja – samo toliko, da česen zadiši.

3. Dodamo pečene sardele, sol, poper, kapre in oljke, pelate, na koncu zalijemo še s približno 4 žlicami oljčnega olja.

4. Pokuhamo 5 minut oz. dokler ne skuhamo njokov. Prelijemo omako po njokih in postrežemo.

Nadevan oslič s šunko in mocarelo

(Tudi) 5. mesto za Marijo Šalehar.

Sestavine

– 2 večja osličeva fileja
– 2 rezini kuhane šunke
– 4 tanke rezin mocarele
– žlica limonovega soka
– sol, poper

Paniranje
– 2 jajci, moka, 6 žlic drobtin
– po žlica zmletih mandljev in maka
– 5 žlic masla za pečenje

Priprava

1. Fileja osliča operemo in osušimo. Prečno ju prerežemo, da dobimo 4 kose, posolimo, popopramo in pokapamo z limonovim sokom.

2. Na 2 fileja položimo kuhano šunko in 2 rezini mocarele. Prekrijemo z drugima dvema filejema in dobro stisnemo skupaj (lahko spnemo tudi z zobotrebci).

3. Jajci dobro razžvrkljamo, na krožnik stresemo moko, na drugi krožnik pa zmešan mak, drobtine in mandlje. Fileja previdno paniramo in pazimo, da robove dobro zapremo.

4. V ponvici segrejemo maslo in fileja po obeh straneh zlato rjavo spečemo.

Namig: Zraven postrežemo pečen mlad krompir, remuladno omako in krhelj pomaranče.
Preberite še: VIDEO: Pet izboljšav za dobre domače burgerje

Fotografije: Uroš Hočevar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana