Odprta Kuhinja

Obrnjena pita z jabolki

A+   A-
Francoska klasika z blagim okusom po dimu.


Sestavine


- zavojček kupljenega testa za pite (francosko: pâte sablée)
- 2 jabolki
- 100 g sladkorja
- 2 žlici vode
- 40 g masla
- čajna žlička cimeta (po želji)
- 250 ml stepene sladke smetane za serviranje

Priprava


1. Jabolki operemo in kar z lupino narežemo na centimeter debele rezine. Opečemo jih v peči, na žaru. Tako dobijo blago dimljen vonj in lepe zapečene proge žara. Pečene prestavimo na krožnik.

2. Posebej v ponvici (na štedilniku) karameliziramo sladkor. Ko je stopljen in temno rjavo obarvan, dodamo maslo, ki se bo hitro stopilo, in odstavimo. Dodamo še nekaj žlic vode in pomešamo.

3. Na karamelo zdaj položimo opečena jabolka, po želji posujemo še s cimetom v prahu in prekrijemo s testom.

4. Kar ga je odveč, zavihamo in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj približno 30 minut.

5. Pečeno obrnemo na servirni krožnik, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z rahlo stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.
Poizkusite še: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Recept: Saša Drobnič Škerjanec
Fotografije: Jagababa.si
Datum Objave: 30.1.2018 ob 09:01

Več iz te teme:

pitajabolkaobrnjena pita z jabolki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja