Odličen recept za segedin

Popolna zimska jed, ki nam pomaga prebroditi vso to težko hrano veselega decembra.

Že kar nekaj časa hranimo ta fantastičen recept, ki nam ga je pred leti zaupala Irena Bogataj s Fužin v Poljanski dolini. Irena med vsemi enolončnicami najraje pripravi prav to zeljno jed na žlico, saj je doma na kmetiji Lojz, kjer se že skoraj desetletje ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave, predvsem s kisanjem zelja in repe.

Sestavine za 4 do 6 oseb

– 1 kg kislega zelja
– 0,7 kg svinjskega mesa
– 1 žlica svinjske masti
– 2 čebuli
– 2 stroka česna
– lovorov list
– 1 žlica sveže mlete zelenjave (kašče)
– 1 žlica paradižnikove mezge

Priporočamo še: TOP 10 receptov s kislim zeljem

Priprava

1. V dovolj velikem loncu segrejemo svinjsko mast, na kateri prepražimo čebulo. Dodamo narezan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Nato dodamo še na kocke narezano svinjino in pražimo, dokler meso ne spusti vode.

2. Dodamo žlico sveže mlete zelenjave (ki ji na domačiji Lojz pravijo kašča, ponekod pa zelenjavo v soli poznajo pod imenom domača vegeta), paradižnikovo mezgo in lovorov list ter podušimo.

3. Zalijemo z zajemalko ali dvema vode. Če bi raje gostejšo jed, dodamo še žlico moke.

4. Zelje poplaknemo pod tekočo vodo in ga dodamo v lonec. Premešamo. Na rahlem ognju naj počasi vre vsaj eno uro.

5. Ko je kuhano, po potrebi dosolimo in popramo.

Namig: segedin je priporočljivo skuhati popoldne ali zvečer, preden ga postrežemo, saj najbolje tekne naslednji dan, ko se okusi lepo povežejo.
Priporočamo še: Bavette carbonara s pistacijami

Fotografija: Špela Ankele

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana