Odprta Kuhinja

Odlični cmoki s slivami in marelicami

Odpri galerijo
A+   A-
Zelo okusna različica, primerna tudi za vegane.



Slive oziroma češplje imenujemo drevo in njegov koščičasti temno modri sadež jajčaste oblike. Star pregovor pravi, da je sliva najokusnejša, ko gre v mlin. To je takrat, ko je tako zrela, da se pri peclju že naguba in je njena koža kot žakelj. Prav take so najboljše za pripravo sezonske sladice, slivovih cmokov. So idealen poletni sadež, saj skrbijo za vitko linijo: ko pojemo slivo, se ogljikovi hidrati ne morejo spremeniti v maščobe in se kopičiti v telesu.

Sestavine za 8 cmokov


- 4 marelice
- 4 slive
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 4 žličke sladkorja
- sol
- maslo
- kruhove drobtine

ni podpisa
ni podpisa

Kako se lotimo?


1. Moko stresemo v skledo za mesenje in poparimo s slanim kropom. Mešamo z leseno žlico ali kuhalnico, da nastane ravno prav vlažno testo. Količino vode je težko določiti, ker je odvisna od moke. Če testo primemo z dvema prstoma, se ne sme lepiti, lahko pa ga oblikujemo, torej ni preveč trdo. Pustimo, da se ohladi.

2. Sadje razkoščičimo tako, da ostaneta polovički skupaj. V sredino damo pol žličke sladkorja in stisnemo.

3. Testo razdelimo na 8 delov. Oblikujemo kroglice, ki jih sploščimo med pomokanimi dlanmi. Na sredo damo marelico ali slivo in cmok zapremo kot mošnjiček. Previdno zagladimo, da je okrogel. Če nastanejo razpoke, jih stisnemo.

4. V večji široki posodi zavremo vodo, solimo. Zmanjšamo temperaturo, da nalahno vre.

5. Cmoke spuščamo v vodo enega po enega. Ko izplavajo, jih pobiramo s penovko in odlagamo na cedilo.

6. V ponvi na maslu zarumenimo drobtine. Cmoke naložimo na krožnik in jih posujemo z drobtinami.
Priporočamo še: Marelični cmoki iz skutnega testa
Datum Objave: 11.8.2018 ob 11:08

Več iz te teme:

brezmesne jedimareliceslivecmoki

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja