Odprta Kuhinja

Otroci kuhajo: Prleška gibanica

Odpri galerijo
A+   A-
Otroci iz Kuhnapato so se tokrat lotili »pokrpane pogače«.


Sestavine


Vlečeno testo

- 750 g gladke moke, 2 jajci
- 2 žlici olja, žlica kisa
- 300 ml mlačne vode
- žlička soli
Prvi nadev

- 1 kg skute, 3 dl kisle smetane
- 2 žlici sladkorja, 2 čajni žlički soli
- jajce

Drugi nadev

- 2 dl kisle smetane, jajce
- dodatno
- žlica masti za pekač
- 3 žlice masti za prvi premaz

Priprava


1. V skledo vsujemo moko in v sredini naredimo jamico, kamor dodamo druge sestavine za testo. S prsti najprej na grobo premešamo in začnemo mesiti tako, da počasi pobiramo moko naokoli. Mesimo vsaj pol ure ali toliko časa, da dobimo mehko in voljno testo, ki se ne oprijema rok. Oblikujemo ga v kepo, premažemo z oljem in pokrito pustimo počivati vsaj 2 uri. Dlje ko testo počiva, lepše se razvleče.

2. V drugi skledi pripravimo prvi nadev: z vilicami pretlačimo skuto in jo zmešamo z drugimi sestavinami.

3. V drugi skledi razžvrkljamo jajce in ga zmešamo s smetano za drugi nadev.

4. Pekač (lončen) dobro namažemo z maščobo. Testo na rahlo pomokanem prtu razvaljamo, nato ga razvlečemo še z rokami na milimeter tanko ali še tanjše (da se vidi skozenj). Razgrnemo ga čez pekač tako, da ga prekrije in da ga večina visi čez rob – leži na prtu. Ta del razrežemo na osem delov.

5. Prvo plast testa premažemo z raztopljeno maščobo in nanj položimo tanko drugo plast (naslednjo osmino). Nato premažemo testo s skutnim nadevom (moramo paziti, da ga bo dovolj za vse plasti).

6. Po tem nadevu pa pokapamo še smetanov namaz. Tako ravnamo, dokler ne naredimo vseh osem plasti.

7. Po vrhu premažemo s smetanovim nadevom in prelijemo s stopljeno mastjo.

8. Gibanico pečemo v krušni peči ali pečici, ki smo jo prej segreli na 200 stopinj, približno 45–50 minut.

9. Preden jo razrežemo, jo pustimo stati vsaj 20 minut, da se malce ohladi in se sprimejo plasti.

10. Po okusu jo posujemo s sladkorjem v prahu ali pokapamo z medom.
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografija: Igor Zaplatil/Kuhnapato
Datum Objave: 7.7.2020 ob 07:07

Več iz te teme:

gibanicaKuhnapatoPrleška gibanica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja