Odprta Kuhinja

Palačinka za lenobe

Dutch baby pancake with apple-cinnamon sauce. Selective focus.
Odpri galerijo
A+   A-
Palačinke, to pa je tradicija, ki se ji človek dobrovoljno priključi, morate priznati. Tokrat malo drugače, po holandskem vzoru.



To je recept za tiste, ki imajo palačinke radi, vendar se jim ne da mukotrpno peči vsake posebej. Mednarodno je recept znan pod ljubkim imenom dutch baby.

Sestavine


- 2 jajci120 ml mleka
- 60 g presejane moke
- 1 g drobno nastrganega muškatnega oreščka, 1 g soli, 30 g masla
- 15 g sladkornega posipa

Priprava


1. Težko železno posodo premera približno 25 centimetrov potisnemo v pečico in jo segrevamo na 245 stopinj.

2. V srednje veliki posodi stepamo jajci, dokler ne spremenita strukture. Dolijemo mleko in narahlo premešamo, nato postopoma dodajamo moko, za tem muškatni orešček in sol. Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.

3. Razgreto posodo previdno vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 220 stopinj. V posodi razpustimo maslo, tako da z njim namažemo celotno površino. Nato vanjo vlijemo tekoče testo ter jo vrnemo v pečico.

4. Palačinko pečemo, dokler ne postane privlačne rjave barve in se napihne, predvidoma bi moralo trajati približ­no 12 minut. Potem jo takoj vzamemo iz pečice; stresemo jo iz posode in nadaljujemo po svoje: lahko jo obložimo z nadevi po okusu (npr. karameliziranimi jabolki, gozdnimi sadeži, čokolado), lahko jo samo popršimo s sladkorjem v prahu, zelo priljubljena kombinacija je tudi z javorovim sirupom.
Priporočamo še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Fotografija: Janna Danilova/Getty Images
Datum Objave: 18.10.2021 ob 07:10

Več iz te teme:

palačinkedutch baby

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja