Pečen krompir z zeliščno skuto

Glavna jed ob bogati solati.

Priprava: 5 minut; čas peke: 30 minut.

Sestavine

– 10 srednje velikih krompirjev
– sol
– 250 g skute
– sveža ali suha zelišča (drobnjak, peteršilj, timijan …)

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

2. Krompirje čim bolj enake velikosti temeljito umijemo in neolupljene prerežemo na polovico. Položimo jih na
pekač s prerezano stranjo obrnjeno navzgor in postavimo v segreto pečico za približno pol ure.

3. Za zeliščno skuto v posodici z vilicami pretlačimo skuto in ji vmešamo narezana sveža zelišča (ali potresemo
suha), solimo in premešamo.

4. Krompir je pečen, ko dobi zlato rumeno barvo in se nekoliko napihne.

5. Ponudimo še vročega z zeliščno skuto po korenčkovi juhi z zlatimi kroglicami ob skledi solate iz češnjevega
paradižnika, paprike, tunine in kroglic mocarele.

Različica: Če želimo nekoliko bolj tekočo omako, skuti dodamo jogurt ali kislo smetano.
Ali ste vedeli:da naravni antioksidant glutation preprečuje oksidacijo v telesu in s tem povezano staranje? Telo ga ustvarja samo, a tvorba po 40. letu upade, zato ga je priporočljivo uživati s hrano. Največ glutationa je v avokadu, beluših, orehih, čebuli in, presenetljivo, v olupku kuhanega ali pečenega krompirja.
Preberite še: Testenine z bolonjsko omako, kot jo pripravi Meghan Markle

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana