Pečen svinjski file s kraško panceto

Ponudite s slivovim čatnijem – izjemno elegantna jed za 4–6 ljudi.

Priprava 15 minut, mariniranje vsaj pol ure, čas peke 30 minut.

Sestavine

Za file
– 2 svinjska fileja
– vejica rožmarina, timijan, šetraj, origano, majaron, janež (provansalske začimbe)
– 2 žlici oljčnega olja, sol, poper
– približno 16 dolgih rezin pancete

Za slivov čatni
– 6 suhih sliv
– žlica oljčnega olja, večja čebula
– pol skodelice rjavega sladkorja
– četrt skodelice jabolčnega kisa
– 3 stroki česna
– žlica gorčičnih semen (lahko tudi iz kozarčka)
– 2 žlički nastrganega očiščenega svežega ingverja
– poper, list lovorja, sol

Priprava

1. Vsa zelišča za meso grobo sesekljamo ali osmukamo z vejic. V posodici jih pomešamo z oljem.

2. Meso položimo na desko, popramo, solimo in premažemo s pripravljenimi zelišči. Ovijemo še z rezinami pancete in prevežemo s kuhinjsko vrvico.

3. Pečico nastavimo na žar (z ventilacijo) in vklopimo na 230 stopinj. Pripravimo še pekač in praznega vstavimo v pečico, da se ogreje.

4. Široko ponev pristavimo in v vročo položimo meso. Z vseh strani ga previdno opečemo. Prestavimo v segret pekač in potisnemo v vročo pečico za 15–20 minut oziroma da meso v sredici doseže 62 stopinj.

5. Meso vzamemo iz pečice in za 10 minut pokrijemo z aluminijasto folijo, da se mesni sok znova razporedi po mesu.

6. Ponudimo s toplim slivovim čatnijem, ki ga pripravimo tako, da narežemo čebulo in v kozici na malo olja popražimo. Dodamo sladkor, kis, strt česen, gorčična semena, ingver, vse začimbe in pol skodelice vode. Nad šibkim ognjem kuhamo 2 minuti, ravno toliko, da narežemo suhe slive na manjše kose. Vmešamo slive in pokrito kuhamo 20–25 minut.

Opomba: Če bomo meso pripravili takoj, začinjeno še solimo, drugače sol prihranimo za pozneje. Meso mariniramo v tesno zaprti posodi v hladilniku do dva dni.
Koristen nasvet: Slivov čatni lahko naredimo tudi teden dni prej in ga hranimo na hladnem.
Priporočamo še: 10 najboljših receptov za čokoladno torto

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana