Pečeni njoki s panceto in radičem

Krepka in slastna zimska jed za mrzle dni, za katero potrebujemo samo eno ponev in en lonec.

Za 2–3 jedce.

Sestavine

– 400 g njokov
– 6 rezin dimljene slanine
– 1 čebula ali 2 šalotki
– 4 stroki česna
– pol glave radiča
– sol, poper, maslo ali margarina

Posip
– žlica drobtin, pest orehov pekan
– žlica peteršilja
– po želji: parmezan

Priprava

1. Na žlici olja ali masla prepražimo drobtine. Orehe pekan sesekljamo in jih popražimo v suhi ponvi.

2. Slanino popečemo v ponvi, nato jo vzamemo ven in postavimo na papirnato brisačko, da se odcedi. V isto ponev na maščobo slanine dodamo sesekljano čebulo in jo dobro prepražimo, nato dodamo še sesekljan česen in na trakove narezan radič.

3. Ta čas zavremo lonec osoljene vode in skuhamo njoke. Takoj, ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo ven in prestavimo v ponev z radičem. Tu jih minutko popečemo, da zlato porjavijo. Dodamo še žličko masla ter solimo in popramo po okusu.

4. Postrežemo s sesek­ljanim peteršiljem, popraženimi drobtinami in pekan orehi. Po želji po vrh grobo naribamo parmezan in dodamo še malo surovega narezanega radiča.

Namig: Če želimo vegansko jed, izpustimo slanino, namesto masla in parmezana pa uporabimo vegansko alternativo.

Recept in fotografija: Vibrant plate

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana