Pečenka s krompirjem in cvetno marmelado

Preskušeno. Odobreno.

Sestavine

Meso
– 1 kg stegna mladega goveda, žlica maščobe, zajemalka juhe
– 3 narezane čebule, po 1 paradižnik in sveža paprika
Krompir
– 4 enako veliki krompirji, 1 čebula, manjši šopek zelišč
– jajce, žlica kisle smetane
Marmelada
– 5 bezgovih cvetov, 3 l hladne vode, 1 kg sladkorja
– 6–8 vrtničnih cvetov (različne dišeče sorte vrtnic)
– 2 neolupljeni bio pomaranči, 3 neolupljene bio limone
– eko agar agar (glejte navodilo, koliko je potrebno za 3 l)

Priprava

1. Marmelada: osmukane bezgove in vrtnične cvetove skupaj z narezanimi in neolupljenimi bio pomarančami in limonami za en dan namočimo v približno 3 l hladne vode.
Naslednji dan pomaranče in limone odstranimo iz vode. Vodo, v kateri so cvetovi ostali, pa zavremo in dodamo približno 1 kg sladkorja. Marmelada naj se počasi kuha 10 minut, na koncu dodamo eko agar agar in ohladimo.

2. Kosilo – krompir: skuhamo 4 krompirje. Kuhane olupimo, vzdolžno prerežemo in polovice z žlico izdolbemo.
Prepražimo na drobno sesekljano čebulo, nasekljamo zelišča (majaron, ožepek, timijan) in vse skupaj primešamo h krompirju, ki smo ga izdolbli.

3. Z dobljeno zmesjo nadevamo izdolbljene krompirjeve polovice, jih premažemo z jajcem, ki smo mu primešali žličko kisle smetane. V pečici pečemo približno 10 minut.

4. Meso: stegno posolimo in krog in krog opečemo na vroči maščobi, nato dodamo narezano zelenjavo, popražimo še to, da lepo zadiši, nato prilijemo zajemalko juhe.

5. Dušimo uro ali več, odvisno, kakšno meso imamo. Večkrat ga obrnemo, po potrebi dolijemo juho. Mehko meso vzamemo iz ponve, zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

6. Meso narežemo in damo na vsak kos žlico omake.

Poizkusite še: Štiri dejstva o pripravi rib na žaru

Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Recept: Kmetija Urška

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana