Pecivo s kavo in bananami brez peke

Salamensko dober okus.

Sestavine

– keksi petit beurre
– skuhana močna črna kava brez sladkorja
– stepena sladka smetana
– domača, čim manj sladkana marelična marmelada
– zelo zrele banane

Priporočamo še: Pecivo brez peke: kocke z arašidovim maslom

Priprava

1. Skuhamo in malo ohladimo lonec kave.

2. V kavo namočimo vsak piškot posebej in ga takoj položimo drugega ob drugega na dno pekača.

3. Ko je plast cela, jo namaženo z marelično marmelado in nanjo na gosto (drugega ob drugega) polagamo približno 3 mm debele kolobarčke banan.

4. Ko je celotna plast končana, premažemo s stepeno sladko smetano.

5. Zložimo 2–3 plasti, končamo s plastjo namočenih piškotov in premazom iz sladke smetane.

6. Pecivo mora nujno odstati vsaj nekaj ur na hladnem (če ga hranimo v hladilniku, ga je treba dati na sobno temperaturo vsaj uro prej, kot ga nameravamo postreči, drugače je prehladno in ne razvije okusa).

Opomba: Če imamo radi zelo sladko pecivo, stepeno sladko smetano osladimo, sicer je dovolj, če ji dodamo le vaniljev sladkor.
Koristen nasvet: Zelo dobro (pravzaprav najboljše) je naslednji dan, vendar takrat zgornja plast smetane ni več najlepša na pogled. To plast smetane tako raje dodamo tik pred serviranjem.
Poizkusite še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Nostalgičen recept Ivane Vidic iz Malečnika
Fotografija: Igor Zaplatil

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana