Odprta Kuhinja

Pistacijev venec

Odpri galerijo
A+   A-
Odličen nadomestek potice, nekaj novega, celo izziv.


Sestavine


- 330 g moke, 60 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja
- pol žličke soli
- 150 ml toplega mleka
- 20 g kvasa
- 30 g masla (sobna temperatura)
- 4 jajca
- 60 g pistacij
- 200 g marcipana
- 2 žlici smetane
- žlica mletega sladkorja za posip

ni podpisa
ni podpisa


Priprava


1. V manjšo posodo damo toplo mleko (pribl. 40 stopinj), vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in premešamo.

2. Pustimo, da kvas vzhaja.

V večjo posodo stresemo moko, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo vzhajan kvas, maslo, eno jajce in en rumenjak. Zamesimo gladko testo. Gnetemo 5–10 minut in pustimo, da vzhaja.

3. Medtem naredimo nadev. Zmeljemo pistacije, dodamo marcipan in jajce. Iz dveh beljakov stepemo sneg, dodamo k pistacijevi zmesi in dobro premešamo. En rumenjak prihranimo za pozneje.

4. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

5. Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo v dolžino 50 cm in širino 39 cm. Razrežemo na tri dele. Vsak del posebej premažemo z nadevom in zvijemo. Nato z ostrim nožem zarežemo približno 0,5 cm globoko po celotni dolžini zvitkov. Iz njih spletemo kito, ki jo na koncu spojimo v prekrasen venec.

6. Venec predenemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki smo mu dodali žlico smetane in dobro premešali.

7. Pečemo približno 25 minut.
Priporočamo še: Osso buco

Fotografija in recept: Daniel Vincek, še več njegovih receptov pa boste lahko preučili v soboto v novi tiskani OK.

Datum Objave: 29.3.2018 ob 16:03

Več iz te teme:

pistacijavenec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja