Odprta Kuhinja

Pita z grozdjem

Odpri galerijo
A+   A-
Osvežilna.



Priprava 10 minut, počitek 30 minut, čas peke 25 minut, čas kuhe 5 minut, ohlajanje pred postrežbo vsaj 3 ure.

Sestavine


Za testo
- 150 g masla
- 150 g sladkorja
- 225 g moke
- 25 g mletih lešnikov

Nadev
- 2 vrečki mešanice za vaniljev puding
- liter mleka
- 4 žlice sladkorja
- vsaj 0,5 kg mešanega grozdja (raje z manjšimi jagodami)
Preliv in okras
- vrečka prozornega preliva za torte ali vrečka želatine ali 3–4 lističi želatine in voda, sok ali vino po navodilih z vrečke, v skrajnem primeru razredčena svetla marmelada

Priprava


1. Iz moke, lešnikov, sladkorja, masla in 1–2 žlic vode zgnetemo krhko testo kot za piškote. Ovijemo ga v vrečko ali folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.

2. Model za pito namastimo. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.

3. Testo razvaljamo in položimo v model. Večkrat prebodemo z vilicami, nanj položimo papir za peko ter potresemo s suhim fižolom in slepo spečemo v vroči pečici. Najprej pečemo 15 minut, nato odstranimo papir s fižolom in pečemo še 10 minut. Testo naj bo povsem pečeno. Pustimo, da se ohladi.

4. Medtem skuhamo puding po navodilih z vrečke. Kuhanega med mešanjem ohladimo do mlačnega.

5. Grozdje očistimo, večje jagode razpolovimo.

6. Na ohlajeno testo nalijemo puding in ga poravnamo. Povrhu potresemo z grozdjem in pustimo, da se ohlaja naprej.

7. Želatino ali preliv za torte raztopimo v tekočini po navodilih iz vrečke. Prelijemo po grozdju in slaščico pokrijemo in pospravimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se puding zares učvrsti.
Opomba: Tokrat je testo brez jajc, lahko pa naredite klasično z dodatkom 1–2 rumenjakov.

Koristen nasvet: Puding se mora gotovo strditi. Hitenje tu ne pomaga.

Preberite še: Recept za briami

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 29.8.2018 ob 12:08

Več iz te teme:

grozdjepita z grozdjem

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.