Odprta Kuhinja

Pita z mlado čebulo

Odpri galerijo
A+   A-
Mlada čebula je ena prvih znanilk pomladi, uživamo jo surovo, kot prilogo k jedem z žara ali jo dodamo k nasitni sirovi piti.



Prvo spomladansko čebulo, ne preveč ostro, najraje uživamo presno. Dobro oprano in očiščeno narežemo in po želji posolimo. Užitna je cela, tudi zeleni, nadzemni del. Ravno prav je pikantna, da osveži pomladne jedi, zlasti se je veselimo na piknikih, saj se dobro poda k jedem z žara. Drobno nasekljano dodamo zelenjavnim ali skutnim namazom, pisanim ali zelenim solatam, tudi sendvičem. Lahko jo dodajamo k juham in omakam ali jo na hitro popečemo in ponudimo kot prilogo h glavni jedi. Za pokušino ponujamo enostavno pito z jogurtom in sirom, ki ji za boljši, polnejši okus dodamo nasekljano mlado čebulo.

Sestavine (za 4 osebe)


- 2–3 mlade čebule
- 2 skodelici pšenične moke
- 2 skodelici koruzne moke
- 4 jajca
- 1 skodelica olja
- 2 skodelici jogurta
- 1 skodelica svežega sira ali skute
- 1 prašek za pecivo
- 100 g slanine
- 1 žlica soli

Priprava


1. Moko, sol in prašek za pecivo stresemo v skledo in premešamo. Dodamo jajca, olje, jogurt in skuto in zmešamo v čim bolj gladko zmes. Čebulo očistimo in narežemo na drobne koščke ter primešamo zmesi.

2. Če se nam zdi masa pregosta, dodamo malo mleka. Denemo v pekač, ki smo ga namastili ali obložili s peki papirjem.

3. Slanino narežemo na tanke trakove in enakomerno razdelimo po pogači.

4. Pečemo pri 200 stopinjah približno 40 minut. Ponudimo toplo ali hladno.

Poizkusite še: Koromač iz pečice

Fotografija: Thinkstock

Recept: A.K.
Datum Objave: 11.4.2018 ob 14:04

Več iz te teme:

pitaslana pitamlada čebula

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja