Najbolj preprosta pita z raznobarvnimi paradižniki

Za predjed ali hitro kosilo!

Priprava

– pravokotnik zamrznjenega listnatega testa
– 100 g albuminske skute (oz. rikote)
– po en črn paradižnik (kumato), rdeč (san marzano)
– oranžen (valencia) in rumen paradižnik (goldita) in dva zelena (green sausage) + nekaj črnih, rumenih in rdečih češnjevcev
– jajce, malo solnega cveta, oljčnega olja ter nekaj listkov bazilike
– za serviranje še pesto iz bazilike

Priprava

1. Odmrznjeno listnato testo razvaljamo na kvadrat oz. pravokotnik.

2. Vklopimo pečico na 200 stopinj.

3. Ubijemo jajce in ločimo rumenjak od beljaka. Polovico rumen­jaka zmešamo, kar s čopičem, in ga prihranimo. V manjši posodi zmešamo skuto z beljakom in polovico rumen­jaka ter namažemo po testu, približno 3 cm do roba.

4. Oprane, osušene paradižnike narežemo na rezine in jih zložimo na namazano testo. Rahlo posolimo.

5. Zavihamo in pomažemo robove testa s prihranjenim rumenjakom.

5. Potisnemo v vročo pečico za 20–30 minut oziroma toliko časa, da se testo lepo obarva. Vzamemo ven, razrežemo in ponudimo s pestom!

Še namig: Za pripravo pesta: večji šopek bazilike oz. 50 g opranih in osušenih listov, 40 g pinjol, ki smo jih rahlo pražili na ponvi brez olja, 2 stroka strtega česna, 50 g naribanega parmezana oz. zbrinca, 50 g naribanega ovčjega sira, 2 dl hladno stisnjenega oljčnega olja, nekaj kapljic limonovega soka ter sol in poper po okusu. Vse »trde« sestavine zmeljemo v blenderju, postopoma prilivamo olje, na koncu dodamo še limonov sok, dobro premešamo in – uporabimo!

Recept in fotografija: Slavka Splichal

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana