Po korakih: pohorska omleta

Pri pohorski omleti ne gre odkrivati tople vode, saj je vse že natančno določeno. Le pozorno slediti navodilom in se na koncu posladkati.

Okoli pohorske omlete se vije dolga zgodba, ki jo je podrobneje opisal Uroš Mencinger: da jo je iznašel kuharski mojster Pogačar v Poštarskem domu na Pohorju leta 1952, zapisala in ohranila pa upravnica doma gospa Tratar, čeprav se je pozneje pokazalo, da je pravi oče pohorske omlete pravzaprav Vilijem Račič iz Železničarskega doma na Pohorju, celo dve leti prej. Kakorkoli in ne glede na pravi izvor ter očetovstvo, pohorska omleta je še danes specialiteta prve vrste, ki jo bomo pripravili po korakih.

Različic pohorske omlete je precej. Nekateri jo delajo večjo, manjšo, pravokotno, s tem ali onim (sezonskim) sadjem, z rastlinsko smetano, marelično marmelado, z več jajc, z manj moke in tako naprej, možnosti ne konca ne kraja. Njena posebnost, po pripovedovanju ta glavnih, pa je v tem, da je vedno enaka in enako velika, ne glede na to, ali jo bo jedel eden, dva, trije ali celo šest hkrati. Prava je namreč le tista, ki jo pripravimo v okroglem tortnem modelu premera 22 cm in spečemo vedno iz enakih sestavin v točno določenem razmerju.

Kakšnem? Originalni recept je jasen in sloni na trojkah: tri jajca, tri žlice moke, tri žlice sladkorja, potem pa še brusnični džem (s celimi brusnicami), sladka smetana, sladkor v prahu in nekaj sadja, ki raste pod Pohorjem, za okras. To so gozd­ne jagode, maline, borovnice ali robidnice. Gre za klasičen biskvit s približno 20 g moke na eno jajce, le z malo manj sladkorja, a zaradi tega sladica sploh ni premalo sladka. Dobimo mehak, rahel biskvit, ki je najboljši še topel. In tu so Pohorci odločni, gost jo mora dobiti povsem svežo in še toplo.

Zato nisem preizkušala ničesar novega, le sledila natančnim navodilom (menda edinim pravim). To svetujem tudi vam. Veliko užitka!

Osnovni recept

– 3 jajca
– 3 poravnane žlice moke
– 3 žlice sladkorja
– brusnični džem
– 2 dl sladke smetane
– sladkor v prahu za okras

Priprava

1. Najprej pripravimo nizek pekač, ga obložimo s papirjem za peko in nanj postavimo obroč za torto s premerom 22 cm. Lahko pa seveda uporabimo tako velik tortni model s snem­ljivim dnom. Pečico vklopimo na 220 stopinj Celzija. Potem ločimo beljake od rumenjakov in jih posebej zlijemo v dve posodi. Beljake stepemo v čvrst sneg, tako čvrst, da nam ne pade na glavo iz posode, če jo obrnemo narobe.

2. V drugi posodi penasto stepemo rumenjake s sladkorjem. Nikar prehitevati. Rahel biskvit dobimo le s stepanjem z električnim mešalnikom, ki naj traja vsaj pet minut, ročno pa deset minut. V penasto rumenjakovo zmes dodamo najprej dve žlici beljakovega snega in z metlico narahlo premešamo.

3. … in dodamo preostali beljakov sneg. Vse narahlo, a temeljito premešamo z metlico.

4. Potem na vse skupaj presejemo moko …

5. Zmes naložimo v tortni obroč, pogladimo in takoj postavimo v pečico za 10 do 12 minut. Navodilo je sicer za točno 12 minut, vendar iz izkušenj zapišem, da bo v ventilatorski pečici dovolj že 10 minut. Vsekakor preverimo z zobotrebcem.

6. V tem času hitro stepemo sladko smetano in jo proti koncu po želji malenkost sladkamo. Naložimo jo v dresirno vrečko in nabrizgamo na krožnik. Pripravimo si tudi džem, žlico ali lopatico.

7. Pečeno omleto takoj vzamemo iz pečice, zvrnemo na desko, odstranimo obroč (model), papir in jo po polovici namažemo z džemom.

8. Takoj prepognemo, položimo na krožnik ob stepeno smetano in okrasimo s smetano še ob prepogibu. Nikoli s smetano ne krasimo tople omlete, ker bi se »stopila«. (Na fotografiji smo smetano ročno nanesli med biskvit, saj je bil že dovolj ohlajen.) Še potresemo s sladkorjem, po želji okrasimo s sadjem, ki raste na Pohorju ali pod njim (z gozdnimi jagodami, malinami, borovnicami, robidnicami), in hop na mizo. Dober tek!

Priporočamo še: Triki za popolno ocvrta jajca

Fotografija: Sonja Ravbar

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana