Odprta Kuhinja

Počitniška kuharija: Testeninska solata v kozarcu z avokadovim prelivom

Odpri galerijo
A+   A-
Blogerja Vibrant plate sta nam pripravila priročen 15-minutni solatni obrok za na pot.



Nismo se mogli upreti enemu izmed novejših slovenskih kulinaričnih blogov Vibrant Plate (pisan krožnik), ki nas mami s čudovitimi fotografijami ter preprostimi sezonskimi recepti. Mladi par Kristino in Mitjo, ki ustvarja ta spletni dnevnik, smo vprašali, kako bi izgledal njun počitniški obrok, in odločila sta se za priročno osvežilno poletno solato, ki jo lahko shranimo v kozarec, pospravimo v piknik košaro in jo za kosilo zaužijemo ob obali jezera ali pa na mehki odeji v senci dreves. Kot sta nam povedala, je solata brez mlečnih in drugih živalskih sestavin, zdrava in nasitna. Ker ne vsebuje problematičnih hitro pokvarljivih živil, je še posebej primerna za poletno kosilo na prostem, kjer hladilnik ni ravno pri roki, poleg tega pa je pripravljena, kot bi mignil. Tako lahko še več časa posvetite druženju in uživanju.

ni podpisa
ni podpisa


Opomba: Recept je za pripravo dveh obrokov v litrskih kozarcih za vlaganje.

Sestavine za preliv


- pol avokada
- 1 pest listov bazilike
- ¼ lončka oljčnega olja
- 1 limeta
- 1 pest pistacij brez lupine
- sol, poper po okusu
- voda po potrebi

Sestavine za solato


- 200 g polnozrnatih testenin
- 1 kumara
- 2 veliki pesti sveže mlade špinače
- 1 žlica pistacij
- 2 žlici ocvrte čebule (lahko tudi izpustimo)

Priprava


1. Testenine skuhamo v osoljenem kropu.

2. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo avokadov preliv. Zrel avokado razpolovimo in eno polovico prihranimo za pozneje. Sredico druge polovice z žlico postrgamo v mešalnik. Dodamo liste bazilike, oljčno olje, sok limete, pest olupljenih pistacij ter vse skupaj zmešamo. Gostemu prelivu po potrebi dodamo sol in poper, razredčimo pa ga z vodo. Zmes naj bo kremasta in bolj tekoča, da se bo dobro pomešala s solato.

3. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in pod tekočo mrzlo vodo takoj ohladimo. Odcedimo odvečno vodo, nato pa jih prestavimo v lonec, pokapljamo z oljčnim oljem in dobro premešamo.

4. Nekaj žlic preliva zmešamo v testenine, preostalo pa naložimo na dno kozarcev. Dodamo testenine, nato nadrobljene pistacije in ocvrto čebulo za solato. Nadaljujemo z narezanimi kumarami, po želji pa lahko narežemo še preostali avokado. Na koncu dodamo veliko pest surove in oprane mlade špinače ter kozarec dobro zapremo s pokrovom.

Namig: Ko želimo solato pojesti, kozarec obrnemo na glavo in počakamo, da preliv steče po solati, nato kozarec spet obrnemo, odpremo in solato pojemo.


Preverite še: Počitniška kuharija: Zložena torta s piškoti in sadjem

Datum Objave: 14.7.2017 ob 07:07

Več iz te teme:

solateavokadovegetarijanskopočitniška kuharija

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.