Pokrita jabolčna pita

Pripravimo, preden začnemo: valjar, okrogel pekač z ravnim robom.

Sestavine

Testo
– 400 g moke
– 120 ml stopljene kokosove maščobe
– 2 žlici sladkorja v prahu
– ščep soli
– približno 6 žlic hladne vode
– žlica jabolčnega kisa
Nadev
– 8 srednje velikih jabolk
– sok pol limone
– 120 g rjavega sladkorja
– cimet
– 2 žlici škroba

Priprava

1. Najprej pripravimo testo. Moko, sladkor in sol dobro premešamo. Dodamo kokosovo maščobo in s prsti mešamo toliko časa, da dobimo drobtinam podobno mešanico. Dodamo kis in postopoma hladno vodo ter hitro ugnetemo testo. Ko se sprime v kepo, je vode dovolj, ni treba pretirano gnesti, tudi če testo ni povsem gladko. Oblikujemo dve krogli. Zavijemo ju v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.

2. Medtem pripravimo nadev. Jabolka olupimo in razrežemo na četrtine. Odstranimo pečišče in narežemo na lističe. V večji skledi zmešamo vse sestavine za nadev.

3. Vključimo pečico na 190 stopinj. Ohlajeno testo razvaljamo v velikosti okroglega pekača. Testo je mehko, ni lepljivo in se z lahkoto razvalja.

4. Pekača ni treba namastiti niti obložiti s papirjem za peko. Spodnjo plast položimo na dno in zavihamo kakšen centimeter navzgor po obodu, nadevamo z jabolki in pokrijemo z drugim testenim krogom. Zatlačimo ga ob robu, tako da sega do spodnjega testa. Z ostrim nožem zarežemo v pokrov do nadeva, da bo med peko izparevala tekočina.

5. Pečemo 50 minut. Pita je pečena, ko je pokrov rahlo obarvan. V pekaču se bo verjetno nabral jabolčni sok in bo videti, da pita plava. Ko se ohlaja, se sok zgosti in vpije vanjo.

6. Najboljša je, dokler je še malo topla.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Preberite še: Hruške iz pečice

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana