Odprta Kuhinja

Polnjeni šampinjoni

Odpri galerijo
A+   A-
Najlepše bo, če imamo šampinjone, ki so primerni za en grižljaj, klobučki pa dovolj veliki, da jih lahko napolnimo. Takšne lahko ponudimo kot prigrizek, brez pribora.


Sestavine


- 12 rjavih šampinjonov
- šalotka (ali bel del mlade čebule)
- 50 g riža
- zrno česna
- sol
- poper
- peteršilj
- rožmarin
- timijan
- žajbelj
- žlica brusnic
- oljčno olje
- 50 g orehov
- žlička kvasovih kosmičev za posipanje

Priprava


1. Gob ne peremo, če je treba, jih le obrišemo s papirnato brisačo. Odlomimo betke in jih drobno nasekljamo. Sveža zelišča narežemo s kuhinjskimi škarjami. Brusnice narežemo na četrtinke.

2. Na oljčnem olju najprej popražimo čebulo, ko oveni, takoj dodamo gobje betke, strt česen, solimo, popramo in mešamo minuto ali dve. Polovico zelišč in riž dodamo, ko so gobe skoraj že popražene, zalijemo z enako količino vode, kot je bilo riža, in pokrito dušimo na zmerni temperaturi približno deset minut, da v ponvi ni več tekočine. Napol kuhanemu rižu vmešamo brusnice in pustimo, da se malo ohladi.

3. Orehe in kvasove kosmiče zmeljemo v sekljalniku, da nastane grobo mleti posip. Pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Šampinjonove klobučke zložimo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Polnimo jih z nadevom, tako da nadev potisnemo tudi pod rob klobučka. Več prostora bo, če z žličko odstranimo resice.

5. Napolnjene šampinjone posipamo z orehi, pokapljamo z oljčnim oljem in pečemo v prej ogreti pečici 20 minut.

6. Ponudimo tople, posipane s preostankom svežih zelišč.
Poizkusite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 17.8.2018 ob 04:08

Več iz te teme:

brezmesne jedišampinjonipolnjeni šampinjoni

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja