Popoln jabolčni kolač

Bi bil lahko še lepši?

Sestavine

– 60 g masla, 220 g moke
– jajce, 2 jabolki
– 2 pesti brusnic ali rozin
– žlička cimeta
– zavitek pecilnega praška
– 500 g jabolčne čežane

Priprava

1. Najprej pripravimo jabolčno čežano: jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na koščke, skuhamo do mehkega in pretlačimo.

2. Moko zmešamo s pecilnim praškom in cimetom, primešamo stopljeno maslo, jajce in jabolčno čežano. V zmes frcnemo še brusnice ali rozine in jo dobro premešamo.

3. Dobljeno testo prelijemo v model za kruh, obložen s papirjem za peko. Na vrh zapičimo olupljene jabolčne polovice brez peščišč.

4. Ta sočni kolač se peče 45 minut pri 180 stopinjah in je nared.

Namig: Kadar sladimo z jabolčno čežano, iz recepta izpustimo za približno četrtino volumna tekočine. Torej, na vsakih 100 ml čežane je treba izpustiti 20–30 ml tekočine. Tako jabolčna čežana kot bananov pire lahko v receptu nastopita kot nadomestek jajc – oba prevzameta funkcijo vezanja in vlaženja. Seveda pa dodata tudi sladkor in značilni okus, kar je treba imeti v mislih, ko se odločamo za zamenjavo.

Preberite še: Trije triki Marthe Stewart, s katerimi bo lupljenje kostanja lažje

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Mehle in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana