Odprta Kuhinja

Popolni pita kruhki iz ponve

Homemade pita bread on a white wooden board. Top view. Selective focus
Odpri galerijo
A+   A-
Italijanski ploski kruh ali »lepinja« za marendo.


Priprava 10 minut, vzhajanje 2 uri, čas peke 2–5 minut; za 4 kruhke.

Sestavine


- 375 g moke in še malo za delovno površino
- 2,5 dl tople vode
- žlička in pol soli (7 g)
- žlička sladkorja
- 7 g suhega kvasa ali pol kocke svežega
- 2 žlici olja in še malo za namastitev posode

Priprava


1. V posodici v vodi raztopimo kvas in sladkor.

2. V večjo posodo stresemo moko, jo solimo, prilijemo kvasno raztopino in olje. Zgnetemo precej mehko testo. Dobro pregnetemo.

3. Položimo ga v naoljeno posodo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati, da se dvakrat poveča. Še boljše testo dobimo, če vzhaja dlje, lahko tudi čez noč kje na hladnem.

4. Močno vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano delovno površino. Razdelimo ga na štiri dele.

5. Ponev segrejemo.

6. Prvi kos testa s prsti sploščimo, nato razvaljamo na 2–3 milimetre debelo. Položimo ga na ogreto ponev in spečemo kakor tortiljo – po kakšno minuto na vsaki strani. Testo malenkost naraste, tu in tam dobi mehurje in se zapeče.

7. Ko spečemo prvi ploski kruh, nadaljujemo z naslednjim kosom testa. Pečen kruh pokrijemo ali celo ovijemo s krpo, da ostane topel in mehak. Nadevamo ga s poljubnim nadevom in pojemo za malico (it. marenda), po juhi pa kot glavno jed.
Priporočamo še: Odlični recepti za kruh

Prva različica: Isto testo lahko spečemo v pečici pri 240–250 stopinjah. Če kos testa razvaljamo malo bolj debelo (približno pol centimetra) in ga položimo na vroč pekač, se bo kruhek med peko napihnil, v njem bo nastala privlačna odprtina. Peka traja dobrih 5 minut. V kruhek zarežemo in vanj nadevamo poljuben nadev.

Druga različica: Isto testo lahko uporabimo tudi za pico. Pečemo v vroči pečici kakor prej opisano.

Opomba: Preostanek testa naj počasi vzhaja v dovolj veliki posodi v hladilniku. Porabljamo po potrebi po kosih.

Priporočamo še: Domače tortilje iz le treh sestavin, ki jih imate gotovo doma

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 20.2.2018 ob 09:02

Več iz te teme:

kruhlepinjapita kruh

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.