Porova pita

Iz pora ali druge zimske zelenjave pripravimo slastno pito, ki bo v kombinaciji s solato nasitno kosilo.

Čas je za zimsko zelenjavo, enolončnice in druge jedi na žlico, pa tudi za pite in narastke. Iz enostavnega testa spečemo številne različice, bodisi zelenjavne bodisi mesne. Testo je ravno prav mehko, pa tudi krhko, da se lepo topi v ustih, različni nadevi pa dajejo pitam vsak svojo noto. Če jo spečemo v okroglem modelu, dobimo slano torto, ki jo lahko ponudimo tudi na bolj svečanem kosilu kot prilogo ali samostojno jed. Na zelenjavno pito lahko damo poljubno zelenjavo, pozimi pa se posebno priležejo por, brokoli, ohrovt, zelje, tudi kakšna paprika ali gobe. Da ne bo presuha, jo polijemo z mešanico razžvrkljanih jajc in smetane, kisle ali sladke za kuhanje.

Sestavine (za 4 osebe)

– 2 pora
– 100 g feta sira
– 1 lonček kisle smetane
– 1 dcl mleka
– 6 jajc
– sol, poper, muškatni orešek
– 250 g moke
– 125 g masla
– mlačna voda

Priprava

1. Na delovno površino stresemo moko in sol, premešamo, dodamo maslo, eno jajce in vodo ter gnetemo, dokler ne dobimo voljnega testa. Po potrebi dodajamo vodo. Nato postavimo v hladilnik in medtem pripravimo nadev. Por očistimo, narežemo na kolobarje, blanširamo v slani vodi in odcedimo. V skledi razžvrkljamo pet jajc, smetano za kuhanje, dodamo sol, poper in muškatni orešek. Testo razvaljamo in položimo na pomaščen pekač. Prelijemo s smetano ter potresemo z drobljenim feta sirom in porom. Pečemo na 180 stopinj približno pol ure.

Priporočamo: Sočna pomarančna torta

Fotografija: Thinkstock

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana