Praznična juha

Kot zakuha pa špinačne deteljice – za srečo.

Sestavine

– 100 g sesekljane čebule
– po 200 g na kocke narezane rumene kolerabe in zelene
– 2 l jušne osnove (ali 2 l vode in jušna kocka)
– žlica masla, sol, poper
Testo za külinje
– 100 g sveže špinače, 250 g moke
– jajce
– po žlička soli in olja

Priprava

1. Nasekljano čebulo na maslu prepražimo, da postekleni. Dodamo kolerabo in zeleno in podušimo. Zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in počasi kuhamo v pokriti posodi približno 20–30 minut.

2. Medtem pripravimo trgance/külinje: oprano špinačo poparimo in odcedimo, nekaj vode od kuhanja prihranimo, ter jo s paličnim mešalnikom zmeljemo. Vmes špinači dodamo 5 žlic tekočine od kuhanja, da jo lažje zmeljemo. Dodamo moko, jajce, sol, olje in zamesimo testo. (Če je premehko, primešamo še malo moke. Dodajamo toliko časa, da lahko testo trgamo.) Trgance damo v vrelo juho 10 minut pred koncem kuhanja.

Namig: Če želimo, da je juha bolj praznična, testo razvaljamo (ne pretanko) in z manjšimi modelčki izrežemo razne oblike (zvezdice, zvončke, smrečice …).

Recept: Tina Smodiš
Fotografija: Leon Vidic

Poizkusite še: Hrana, ki jo je priporočljivo jesti v mrzlih dneh

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana