Odprta Kuhinja

Pregrešne pohane šnite

Odpri galerijo
A+   A-
Ali če želite drugače ... francoski opečenec!


Mednarodno imenovano francoski opečenec: french toast sodobno, v zgodovini pa od 14. stoletja znano kot tostées dorées ali pain perdu – izgubljeni kruh. Pri nas so to čisto navadne, ljube nam pohane šnite. In ne vemo, ali je ta recept bolj poklon francoski kuhinji ali spominu na otroštvo.
Preberite tudi: Brezmlečni francoski opečenec z javorjevim sirupom in malinami

Sestavine


- 6 jajc (lahko je tudi kakšno manj), 3,5 dl mleka ali smetane
- 2 žlici vaniljevega ekstrakta, pol žličke cimeta
- po ščep muškatnega oreščka in soli
- 6 debelejših rezin kruha, najbolje od prejšnjega dne
- 4 žlice masla, 4 žlice olja
- med, javorov sirup, čokoladni namaz po izbiri

Priprava


1. V primerno veliki skledi zmešajte jajca, smetano ali mleko, vaniljo, cimet, muškatni orešček in sol. Postavite na stran.

2. Rezine kruha v eni plasti razporedite v nižjo skledo. Prelijte jajčno mešanico po njih in pustite, da se deset minut vpija z ene strani, nato obrnite kruh na drugo stran.

3. Segrejte pečico na približno 120 stopinj; na rešetko položite peki papir.

4. Pol masla in olja razgrejte v ponvi na srednji temperaturi ter z obeh strani zlato opecite kruh, 2 do 3 minute na vsaki strani. Pečene preložite na rešetko in shranite v pečico, da bodo ostale tople.

5. Ponev obrišite, nato postopek ponovite z drugo polovico sestavin.

6. Postrezite toplo, z dodatkom po izbiri, recimo z banano in čokoladnim namazom tako kot na fotografiji, lahko pa samo z nekaj sladkorja v prahu, svežega sadja ali dobrega domačega medu.

Recept in fotografija: Ana Bulat
Poskusite še: pohane šnite z lisičkami
Datum Objave: 11.1.2018 ob 13:01

Več iz te teme:

zajtrksladicafrancoski opečenecpohane šnite

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja