Preprost kolač s suhimi figami

Sladki opomin na velikega pesnika. Nekaj, da bo kulturni praznik sladek.

Pri roki imejte pekač premera 22 cm.

Sestavine

– 100 g bele moke
– 40 g ajdove moke
– 40 g maka (celega ali mletega)
– 1/2 žličke pecilnega praška
– lupinica polovice limone
– 110 g rjavega sladkorja
– 2 jajci, 0,5 dl olja, 2 žlici ruma
– suhe fige, orehi
– žlica rjavega sladkorja
– toplo mleko (nekaj žlic)
– žlica ruma
– žlica medu

Priprava

1. Pekač dobro namastimo.

2. V posodi zmešamo belo in ajdovo moko, pecilni prašek, mak in limonino lupinico.

3. Sladkor in jajci močno penasto stepemo. Ko zmes naraste, prilijemo olje in rum. Počasi vmešamo še suhe sestavine.

4. Vlijemo v pomaščen pekač. Po vrhu ob robu razporedimo fige, na sredini pa orehe. Potresemo z malce rjavega sladkorja.

5. Pečemo pri 175 stopinjah Celzija približno 25 minut.

6. Pečen kolač takoj vzamemo iz pečice in ga po vrhu navlažimo (s čopičem) z mešanico mleka in ruma. Še malce toplega prelijemo z medom, narežemo in ponudimo.

Namig: Zraven se odlično prileže tudi stepena sladka smetana.

Priporočamo še: Pecivo s kavo in bananami brez peke

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana