Sončni brezglutenski krekerji

Krekerji so lahko podlaga za sendvičke, lepo gredo k namazom, dopolnijo solate in hrustljajo ob juhi.

Sestavine (za 30 krekerjev)

– 120 g čičerikine moke
– 120 g ovsene moke
– 2 žlički kvasovih kosmičev
– žlička soli
– strok ali dva česna
– žlička kurkume
– ščep čilija
– 80 ml sončničnega olja
– 50 ml vode
– 2 žlici sončničnih semen
– žlica črnega sezama

Priprava

1. Čičerikino in ovseno moko, kvasove kosmiče, sol, česen, kurkumo, čili in sončnično olje damo v blender ter miksamo, da nastanejo nekakšne drobtine. Vmes bo verjetno treba ustaviti blender in potlačiti sestavine na rezila.

2. Ko nam uspe, blender vključimo na počasne obrate in prilivamo vodo, da se začne testo oblikovati v kepo. Na koncu dodamo semena, dvakrat obrnemo blender, da se razporedijo po testu, nato vsebino z lopatico poberemo na peki papir v velikosti pekača. Naredimo kepo in jo sploščimo z dlanmi.

3. Pokrijemo z drugim listom peki papirja in testo med listoma tanko razvaljamo (na približno 2 do 3 milimetre). Z ostrim nožem razrežemo na kvadratke.

4. Pečemo jih na peki papirju, 20 minut v prej ogreti pečici (180 stopinj), verjetno na dveh pekačih.

5. Testo je primerno za izrezovanje s piškotnimi modelčki, lepo obdrži obliko, in tudi ko so krekerji pečeni, se ne drobijo.

Poskusite še: Palačinka iz pečice

Foto: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana