Quiche s slanino in čebulo

Jed, za katero ne potrebujemo posebnega razloga, da bi jo pripravili. Klasika, ki vedno tekne!

Sestavine za 4 osebe

Krhko testo (lahko kupimo že pripravljeno)
– 125 g bele moke
– 60 g masla
– žlica mrzle vode
– suh fižol za obtežitev

Nadev
– 30 g masla
– 1 čebula
– 175 g neprekajene mesnate slanine brez kože
– 125 g naribanega grojerja
– 250 ml kisle smetane, 2 stepeni jajci
– sol in poper

Priprava

1. Moko presejemo v skledo in postopno dodajamo maslo, nato pa z rokami gnetemo, da dobimo drobtinam podobno maso. Prilijemo mrzlo vodo in z nožem mešamo toliko časa, da nastane mehko in gladko, vendar ne lepljivo testo.

2. Zavijemo ga v aluminijasto folijo in pustimo počivati v hladilniku kakšne pol ure.

3. Nato ga na pomokani deski razvaljamo in z njim obložimo dno in obod tortnega modela ali pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Na testo položimo folijo ali pergamentni papir in nanj stresemo suh fižol.

4. Model postavimo v ogreto pečico in 15 do 20 minut pečemo pri 220 stopinjah (navadna pečica). Pergamentni papir s fižolom po 10 minutah odstranimo.

5. V ponvi stopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in na kockice narezano slanino. Na šibkem ognju pražimo okoli 10 minut, da čebula porjavi, slanina pa postane hrustljava. Razporedimo ju po testu in posujemo z naribanim sirom.

6. Posebej zmešamo jajci in kislo smetano, po okusu solimo in popramo ter mešanico prelijemo po testu.

7. Pito pečemo v pečici 25 do 30 minut pri 180 stopinjah, da se nadev zlato rumeno zapeče. Postrežemo toplo ali hladno.

Priporočamo še: Špinačna grška pita (Spanakopita)
 Recept: Anunciada Fernández de Córdova
Fotografija: Thinkstock
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana