Recept za domače čevapčiče po albansko

Najboljši so z žara, imamo pa tudi namig, kako bodo uspeli v pečici.

Vsako leto znova iščemo dober recept za čevapčiče in priznamo: pri gostincih, ki slovijo po dobrem žaru, jih je nemogoče izbrskati. Nekaj pa smo le izvedeli, ko smo se pogovarjali z Goranom Kocićem, ki vodi leskovački žar v ljubljanskem Tramvaju. O skrivnosti leskovaških čevapčičev lahko več preberete tukaj. Mi pa se vrnimo k zanimivi recepturi za domačo pripravo, ki objublja slasten okus.

Sestavine za štiri

– 0,5 kg zmletega svinjskega mesa
– 0,5 kg govejega (ali telečjega ali ovčjega) mesa
– nasekljan oster feferon
– 3 žličke zmlete sladke paprike
– 3 stroki drobno nasekljanega česna
– 2 žlici različnih zelišč (origano, majaron, timijan, peteršilj)
– 2 žlici oljčnega olja, sol, poper
– 0,5 dl mineralne ali navadne vode z noževo konico sode bikarbone

Priprava

1. Sestavine z mokrimi rokami zgnetemo v maso in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Pred pripravo jo še enkrat temeljito premesimo, nato iz nje oblikujemo kot palec debele in dolge čevapčiče.

2. Spečemo jih na žaru ali v pekaču, obloženem s pekipapirjem, omaščenem z oljčnim oljem in ovlaženem z malo vode. Pekač položimo v ogreto pečico in v njej čevapčiče pečemo najprej 35 minut pri 180 stopinjah, nato pa še 10 minut pri 200 stopinjah Celzija. Gotovi so, ko so zunaj lepe rjave barve, v sredini pa še rahlo rožnati.

3. Pred serviranjem jih lahko potresemo z zelišči.

Priporočamo še: Napake, ki jih ne smemo početi med peko na žaru

Recept: Miša Aleksandra Pešec
Fotografija: Leon Vidic

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana