Kako naredimo odlično fokačo skoraj brez gnetenja

Ni boljšega od sveže pečenega in še toplega domačega kruha.

Kruh je gotovo najboljši, ko je še topel, a včasih nimamo časa, da bi se peke hlebca lotili doma. Zato smo se po malce iznajdljivosti odpravili na Mediteran, kjer so jedi po večini preprostejše in še bolj namenjene temu, da v njih uživamo.

Namesto običajnega kruha bomo tako danes spekli fokačo, ki ne zahteva veliko priprave, ne potrebuje posebno dobrih pogojev za vzhajanje ter je precej prilagodljiva, ko govorimo o individualnem okusu. Dodate ji namreč lahko olive ali suhe paradižnike, pesto in druge začimbe.

Mi se bomo lotili zelo preproste različice s solnim cvetom, češnjevim paradižnikom in rožmarinom, vi pa si jo seveda prilagodite po svoje. Za pričetek pa potrebujete spodje sestavine in ognjevarno posodo za v pečico. Naj vam še namignemo, da bo fokača najbolj hrustljava, če jo boste spekli v železni posodi.

Sestavine

– 255 g večnamenske moke
– 1 žlička soli
– 1 žlica suhega kvasa
– 180 mililitrov mlačne vode
– dvakrat po 3 žlice oljčnega olja
– pest češnjevih paradižnikov
– šopek rožmarina
– solni cvet

Priprava

1. V multipraktiku zmešajte moko, sol in kvas. Dodajte vodo in dve žlici oljčnega olja. Zgnetite v kepo.

2. V veliko posodo kapnite dve žlici olja in namastite. Iz multipraktika spraskajte testo ter ga z rokami oblikujte v kroglo in jo položite v namaščeno posodo. Prekrijte s folijo za živila in postavite na stran, da vzhaja do dvojne velikosti.

3. V železno ponev ali drugo ognjevarno posodo kanite žlico olja ter ga razmažite. Vanjo položite vzhajano testo ter ga v sredini pritisnite s prsti, da dobi vdolbinice. Ponovno prekrijte s folijo ali kuhinjsko krpo, tokrat le za pol ure. Medtem pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.

4. Tik preden fokačo postavite v pečico, jo obložite s paradižnikom, potresite s solnim cvetom ter rožmarinom. Prelijte z žlico oljčnega olja.

5. Pecite do 25 minut, nato pa še toplo postrezite.

Namig: Testo za fokačo lahko brez težav naredite že dan prej in ga pustite počivati v hladilniku.
Poizkusite še: Kako naredimo olja z okusi, kot jih postrežejo v najboljših restavracijah

Fotografija: Pixabay

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana