Odprta Kuhinja

Recept za pisano rižoto

A+   A-
Privlačno barvita.



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15–18 minut.

Sestavine


- 320 g riža za rižoto
- čebula
- zelena paprika
- 4–5 mladih korenčkov
- 250 g rdečestebelne blitve
- žlica oljčnega olja
- žlica masla
- parmezan
- 1 dl belega vina
- sol
- zelenjavna/piščančja jušna osnova

Priprava


1. Jušno osnovo zavremo.

2. Narežemo čebulo, korenje, papriko in vse stresemo v ponev na olje. Pristavimo in pražimo 2 minuti.

3. Dodamo riž in počakamo, da maščoba in toplota obda vsa zrnca.

4. Prelijemo z vinom, krepko mešamo minuto, da alkohol izpari.

5. Postopno prilivamo vrelo jušno osnovo in med mešanjem kuhamo naprej približno 12 minut.

6. Blitvo narežemo na majhne kose.

7. Tik pred koncem kuhanja rižote dodamo še blitvo, kuhamo največ 2 minuti, da ohranimo lepo zeleno barvo listov in rdečo barvo stebel, in dodamo žlico masla ter nariban parmezan.

8. Pokrijemo in po 2 minutah ponudimo z veliko skledo solate zelene solate s fižolom.
Naredimo vnaprej: Nak, tokrat ne bo šlo. Svetujem pa, da si vnaprej skuhate jušno osnovo – iz ostankov zelenjave ali iz hrbtnega kosa piščanca. Skoraj vsaka rižota je neprimerljivo boljšega okusa z jušno osnovo kot le z vodo.

Preberite še: VIDEO: Pet izboljšav za dobre domače burgerje

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 21.6.2018 ob 08:06

Več iz te teme:

zelenjavarižotapisana rižota

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.