Ribja omaka s črnimi oljkami

Brez nadležnih kosti.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 6 filejev zamrznjenega osliča ali škarpene
– pločevinka vloženega paradižnika
– 2 čebuli, sol, timijan
– 3 žlice oljčnega olja
– 10 črnih oljk, pol kozarca belega vina

Priprava

1. Zamrznjene ribje fileje delno odtajamo in narežemo na kose, široke približno 4 cm. Čebulo narežemo na kolobarje.

2. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem hitro popražimo čebulo. Dodamo paradižnik, premešamo in kuhamo 3 minute.

3. V omako previdno položimo kose rib in pokrito nad šibkim ognjem kuhamo 5–7 minut. Čim manj mešamo, da fileji ne razpadejo.

4. V omako dolijemo vino, dodamo oljke in nekaj vejic timijana, previdno premešamo oz. ponev potresemo ter odkrito kuhamo še kakšno minuto. Solimo po potrebi.

5. Ponudimo s kuhanimi krompirjevimi njoki in zeljno solato.

Nasvet: V tej omaki uporabite belo vino. Aromatično rdeče pa le pogumni.
Različica: Zaradi čebule je ta omaka malo bolj sladkastega okusa, ki prija večini. Lahko jo izpustite in uporabite krepko mero česna.
Naredimo vnaprej: Najboljša omaka z lepimi in velikimi kosi ribe je sveže pripravljena, ampak, seveda, lahko jo skuhate vnaprej.

Fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Rižota s porom in treviškim radičem

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana