Rižota z balzamičnim kisom
Odpri galerijo
A+ A-
Okus poletij nekaj let nazaj.
Priprava: 5 minut, čas kuhanja: 20 minut.
Sestavine
- 320 g riža za rižoto
- 1 dl balzamičnega kisa
- 2 veliki žlici masla
- 250 g sira kamamber
- 2 čebuli, lovorov list
- 1,75 l mesne jušne osnove
- 1 dl vina, 50 g parmezana
Priprava
1. Čebulo narežemo in stresemo v globoko ponev. Jušno osnovo zavremo posebej v loncu. Parmezan naribamo.
2. V ponev k čebuli damo še lovor in polovico masla (krepko žlico) ter začnemo pražiti, da se čebula zmehča. Po 3 minutah v ponev stresemo riž, počakamo približno minuto, da postekleni in topla maščoba obda vsa zrna, nato prilijemo vino. Počakamo, da tekočina izpari, nato postopno prilivamo jušno osnovo po zajemalkah, kakor za običajno italijansko rižoto.
3. Medtem v kozico nalijemo balzamični kis in ga zavremo. Nad srednje močnim ognjem ga previdno kuhamo približno 5 minut, da voda izpari in se kis zgosti. Dobiti ga moramo 4 velike žlice.
4. Ko je riž že skoraj mehak, ga odstavimo, odstranimo lovor in med rižoto vmešamo balzamično redukcijo.
5. Dodamo še drugo žlico masla, potem parmezan ter solimo in popramo po potrebi. Takoj ponudimo z rezinami sira kamamber in zeleno solato s koščki kuhane govedine.
Nasvet: Za takšno kremasto rižoto potrebujete pravi riž. Parboiled ni primerna izbira, tudi kak rjavi ali basmati ne. Najboljša rižota je z rižem sort arborio, carnaroli, vialone nano, roma, verona itd. Poglejte zapis na embalaži in izberite pravega.
Naredimo vnaprej: Žal ne. Rižote so najboljše pravkar skuhane.
Poizkusite še: Bučni hrustljavčki s parmezanom
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 20.7.2018 ob 18:07