Rozgina pita na posteljici iz tolščaka s prilogo iz sončničnih popkov

Krhko testo in aromatična zelišča.

Sestavine

Krhko testo
– 300 g ostre moke
– 140 g ohlajenega masla
– pol žličke soli, dveh žlici vode
Nadev
– 5 rumenjakov
– 3 dl sladke smetane
– 1/2 žličke soli, ščepec popra, ščepec kumine
– 30 g zlate rozge (ali 20 g suhe)
Priloge
– po 1 dobro pest divjega tolščaka na jedca, prigišče čemeževih čebulic ali 3 stroki česna
– 3 – 4 zaprte sončnične popke za 1 jedca
– 1 čajna žlička sladkorja

Priprava

1. Vse sestavine za testo na hitru ugnetemo in pustimo, da testo v hladilniku počiva pol ure. Nato ga razvaljamo, z njim obložimo pekač in pečemo 20 minut pri

2. 175°C, najbolje, da ga obložimo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom, da bo oddržalo obliko.

3. Medtem pripravimo nadev: vse sestavine ročno premešamo in dodamo kanček olja, da se mešanica ne peni. Vlijemo na pečeno testo in pečemo novih 20 min pri 175°C.

4. Sončnični popki: uporabimo majhne cvetke mnogocvetnih sort, ki naj bodo še zaprti. Popke namočimo v kis za 15 minut, nato pa jih dušimo 5 minut v sladkanem kisu.

Tolščak: Operite in drobno nasekljajte čebulice čemaža in jih na hitro popecite na vročem olju. Dodajte tolščak, ugasnite ogenj in nemudoma postrezite ob piti. Čemaževe čebulice lahko nadomestite s česnom.
Namig: Za pito uporabimo osmukane rozgine cvetove ter nekaj zelenih listov. Zlata rozga je zdravilna rastlina. Pri nas rastejo 3 vrste, dve sta hudo invazivni, tretja je čudovita avtohtona. Vse tri vrste pa se v zeliščarstvu uporabljajo primerljivo in sicer za zdrave ledvice, mehur, črevesje in ob stresnih situacijah.
Preberite še: Kaj pove o vas vaša kuhinja?

Fotografija: Arhiv

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana