Rumove kocke

S čokolado ne moremo zgrešiti; dodamo jo v rahlo biskvitno testo, z raztopljeno pa oblijemo kolače in torte.

Čokolada je sladki greh, ki se mu redko kdo lahko upre. Uživamo jo v najrazličnejših oblikah, nekateri obožujejo mlečno, drugi čim bolj grenko, s kar se da visokim deležem kakava. Nastopa v številnih receptih za kolače, torte, piškote in najrazličnejše drobno pecivo, odlična je v kremah, smetanasto rahlih ali težkih, kot glazura na torti. S čokolado izboljšamo in oplemenitimo okus ter ozaljšamo videz, ko jo na primer potresemo po kakšni jedi, mleto ali grobo naribano. V številnih receptih nastopajo prelivi, najlažje jo stopimo v vodni kopeli. To pomeni, da jo damo v posodo, ki jo segrevamo v vodi. Čokolado mešamo, po potrebi ji dodamo malo mleka.

Sestavine (za 4 osebe)

– 4 jajca
– 100 g jedilne čokolade
– 200 g sladkorja
– 100 g masla
– 100 moke
– 1 pecilni prašek
– 2 žlici kakava v prahu
– 3 žlice temne čokolade v prahu
– 1 dl mleka
– 10 žlic ruma

Priprava

1. Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom. Dolijemo mleko, rum in gladko vmešamo.

2. Dodamo moko, pecilni prašek, kakav, mleto čokolado in premešamo. Čisto na koncu nežno umešamo sneg iz beljakov. Testo razporedimo po pomaščenem pekaču in pečemo slabe pol ure na temperaturi 180 stopinj.

3. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in z njo prelijemo kolač, ki smo ga razrezali na kose.

Priporočamo: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana