Sanjski sendvič bagel z lososom, poširanim jajcem in holandsko omako

Poglej galerijo
3 Fotografij
Sanjski sendvič bagel z lososom, poširanim jajcem in holandsko omako

Foto: Thinkstock Photos

Sanjski sendvič bagel z lososom, poširanim jajcem in holandsko omako

Sanjski sendvič bagel z lososom, poširanim jajcem in holandsko omako

Foto: Maja Galuf/Jernejkitchen.com

Kaj za sobotni zajtrk ali brunch, sta nam namignila Maja in Jernej, blogerski dvojec Jernejkitchen.

Sestavine
2 bagla
2 žlici kremnega sira
2 rezini dimljenega lososa
2 kisli kumarici
2 sveži jajci iz proste reje
2 žlici holandske omake
holandska omaka
rumenjak
čajna žlička belega balzamičnega kisa ali limoninega soka
50 g masla
ščep soli
ščep popra
ščep kajenskega popra

Priprava

1. Bagel prerežemo na pol in obe polovici popečemo v toasterju. Spodnjo namažemo s kremnim sirom, nanj položimo rezine dimljenega lososa in tanke rezine kumare.

2. Na kuhalnik pristavimo kozico, jo napolnimo z vodo. Voda naj sega 7–10 cm visoko. Segrejemo jo skoraj do vrelišča, na dnu posode se začnejo pojavljati majhni mehurčki (voda mora imeti med 80 in 90 stopinj).

3. Jajce previdno razbijemo v skodelico za kavo, pazimo, da je rumenjak nepoškodovan. Z žlico naredimo v vodi rahel vrtinec. Jajce previdno spustimo v sredino vrtinca in kuhamo 3–4 minute. S penovko previdno dvignemo jajce in preverimo, da je beljak na dotik čvrst, rumenjak pa mehak.

4. Medtem pripravimo holandsko omako: v manjšo stekleno skledo damo rumenjak in balzamični kis ali limonin sok. Na ogenj pristavimo kozico z vodo, pustimo, da zavre, in nad paro penasto stepemo rumenjak. Rumen­jak ne sme zakrkniti. Odstavimo na delovno površino. Maslo raztopimo in ga med neprestanim stepanjem počasi dodajamo k rumenjaku, dokler ne dobimo emulzije rumenjaka in masla. Začinimo s soljo in poprom. Gostoto prilagodimo z dodajanjem hladne vode. Holandsko omako do uporabe hranimo v skledi nad toplo vodo.

5. Poširano jajce položimo na sredino bagla in oblijemo z žlico holandske omake. Prekrijemo z drugo polovico bagla in postrežemo.

Na naših trgovskih policah težko zasledimo to vrsto kruhkov, zato sledite navodilom Jerneja Zvera in uspeli vam bodo puhasti ter dišeči bagli.

Foto: Maja Galuf/Jernejkitchen.com

Sestavine za 14 kruhkov
1 kg gladke bele moke tip 500
15 g svežega kvasa ali 7 g suhega kvasa
500 ml vode, 2 jajci, žlica cvetličnega medu
50 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
20 g soli, pol čajne žličke sode bikarbone
poljubno: mešanica semen (črna kumina, sezam, janež …)

Priprava
1. V kuhinjskem robotu premešamo moko, kvas, vodo in zgnetemo v testo (če bomo delali na roke, gnetemo približno 5 minut). Dodamo dve jajci in sol. Gnetemo še 3 minute. Počasi dodamo na kocke narezano zmehčano maslo. Gnetemo še 5 minut. (Testo mora biti prožno in gladko. )

2. Zgneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati eno uro na sobni temperaturi.

3. Testo razdelimo na 14 delov, vsak naj tehta približno 120 g. Vsakega oblikujemo v hlebček in pustimo počivati na pultu 5 minut, tako jih bomo lažje oblikovali.

4. Oblikujemo v bagel: na sredini hlebčka naredimo luknjo in jo enakomerno raztegnemo do premera 3 cm. Oblikovane bagle položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 40–50 minut na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku.

5. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

6. Na kuhalnik pristavimo velik lonec, ki je do treh četrtin napolnjen z vrelo vodo. Dodamo pol čajne žličke sode bikarbone in žlico medu. Z veliko lopatico previdno položimo bagel v vodo. Kuhamo minuto na vsaki strani, voda naj le nežno vre.

7. Kuhane bagle previdno položimo na pladenj in jih poljubno na eni strani povaljamo v mešanici semen.

8. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana